sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Ystäväni ja vihamieheni - Kiloklubi

Yhtenä apuvälineenä mulla on ollu Kiloklubi. Se on ilmainen palvelu, johon saa merkitä syömiset, liikunnat ja edistymisen. Sieltä löytyy myös keskustelufoorumi, mutta siihen en ole koskenut.

Tärkein apuväline on ehkä osio "Ruoka", johon merkitään päivittäiset syömiset ja palvelu laskee syödyt kalorit, rasvat, hiilihydraatit ja proteiinit. Lisäksi mukana elävät neljä liikennevalojen väreissä toimivaa palloa Kasvikset, Energia, Herkut ja Kuidut. Kun palvelun mukaan oikeanlainen ravintojakauma toteutuu päivän ruokailussa, elävät pallojen värit sen mukaan.

Jokunen vuosi sitten Kiloklubi oli hyvin VHH-vastainen ja pallerot kirkuivat mun syömisille punasta. Sittemmin palvelu on kehittynyt parempaan suuntaan, vaikka se edelleen tukeekin enemmän tätä valtavirtaista ravintosuositusta.

Esimerkiksi kuitujen osalta pallero huutaa mulle punasta koko ajan. Joskus saattaa lipsahtaa keltasellekin. Palleroa painaessa se ohjeistaa mua syömään viljatuotteita, muroja, myslejä ja tätä rataa. Oletettavasti tässä tarkotetaan sitä kuitua, joka pitää vatsan toiminnassa eikä sitten tarvitse syödä Activiaa, Oloa tai muuta höpönhöpösokerilitkua. Noh, syön marjoja, kasviksia, proteiineja ja rasvoja, mutta en viljatuotteita tai muita vastaavia eikä vatsantoiminnan kanssa ole yhtään mitään ongelmia.

Kiloklubi myös neuvoo suosimaan kasvirasvoja ja margariinia, joka taas on ristiriidassa esimerkiksi Antti Heikkilän oppien kanssa, jonka mielestä kasvirasvat eivät ole järin luonnollinen vaan prosessoitu tuote. Paitsi oikeat oliivi- ja kookosöljyt. Mulla nyt ei ole ainakaan vielä ilmennyt minkäänlaista tarvetta käyttää "lisättyjä" rasvoja.

Kuitenkin ihan tälleen neuroottisellakin VHH:lla myös Kiloklubissa on mahdollista saada suositukset täytettyä ja pallerot kauniin vihreiksi. Tai edes syksyisen keltaisiksi. Apuvälineenä se on ollut hyvä. Esimerkiks oon suunnitellu sinne päivän syömiset valmiiksi, jolloin niinkin yksinkertainen asia, kuin kauppareissu ei ole yhtään niin tuskainen, kun tietää jo valmiiksi mitä sieltä on menossa hakemaan.

Palveluun saa myös merkittyä edistymisen. Hieno kaavio piirtää viivaa, jota on kiva sitten ylpeänä katsoa, että millasta ylä- ja alamäkeä paino on ollut. Myös vyötärön sentit saa merkattua samaan kaavioon ylös.

Kiloklubi on siis ehdottomasti suositeltava palvelu ja apuväline uuden elämäntavan omaksumisessa. Ei pidä kuitenkaan ihan täysin orjallisesti tehdä kuten palvelu sanoo, eikä ottaa niin itteensä vaikka pallerot jäisivätkin joskus punaselle, varsinkin jos olet vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Hiljalleen olen alkanut irtaantumaan palvelusta, koska hahmotan ruokien ja ruoka-aineiden ravintoarvoja melko hyvin jo itsekin ja päivittäiset syömiset ovat alkaneet rutinoitumaan. Mutta pienenä apuvälineenä ihan kiva, kunhan käyttää omaakin järkeä mukana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti