perjantai 15. marraskuuta 2013

Tyhjät kalorit ja kuulumisia

Ravinto&Terveys -kirjaa ensimmäisiä kertoja lukiessani (joo, olen alottanut lukemaan sen kymmeniä kertoja ja lopulta lukenut sen ajatuksella kaksi kertaa) en ihan oikein tajunnu mitä Heikkilä tarkottaa "tyhjillä kaloreilla". Näitä tyhjiä kaloreita ovat esimerkiks just nää leivät, perunat, riisit, pastat, jne jne. Samaan syssyyn piti ymmärtää myös ravinteet.

Mutta nyt mä oon itseasiassa ite tajunnu mitä ne tyhjät kalorit ja ravinteet oikein on. Mutta enhän mä niitä osaa selittää, pään sisällä se on ihan selkee juttu, mutta en osaa tuoda niitä ajatuksia ulos ymmärrettävästi. Joka tapauksessa, olen tajunnut syöväni terveellisemmin kuin koskaan aikasemmin elämässäni.

Valtaosalla siitä ruoasta, jota tungen kurkustani alas, on oikeesti joku funktio. Se sisältää energiaa, tai rakennusaineita, vitamiineja, aminohappoja, rasvahappoja, jotain jolla on oikeesti merkitystä. Tyhjät kalorit taas ovat vaan nopeasti varastoon tungettavaa hötö-energiaa.

Tyhjillä kaloreilla startattu aamu ei ole mulla kantanut pitkälle. Kouluaikana nälkä yllätti paljon ennen klo 11-12 ruokista. Sen sijaan tukeva, ts. rasvoja ja proteiineja sisältävä, aamupala vie pitkälle päivään niin, että joskus jopa unohtaa syödä ennen kuin vasta työpäivän lopulla.

Tällä viikolla olen käynyt vasta kerran salilla. Vai kaksi? En muista. Kerran vissiin. Aion saada käännettyä mun sisäistä herätyskelloa vielä tunnilla taaksepäin, niin ehdin vaikka joka aamu salille. Nyt kun herään viimeistään klo 8 ja työt alkaa klo 10 niin tulee mun makuun turhan kiire. Kun on koiratkin käytettävänä.

Ja jos olen iltavuorossa niin olen kotona vasta puoli kahdeksan jälkeen. Sitten syön, ulkoilen koirien kanssa ja sitten tuleekin nukkumaanmenoaika vastaan. Mähän kun en unen määrästä enää tingi. Säännöllinen 8-10h unta joka yö on jotain niin käsittämättömän hienoa, ettei mikään maailman mahti saa mua venyttämään untenmaille siirtymistä. Paino tippuu ilman saliakin, se on vaan hieno plussa siihen päälle, jolla herätellä lihaksia polttamaan vielä enemmän rasvaa.

Joskus viikonloppuna on oltu vaikka leffassa klo 22 jälkeen niin meinaan nukkua sinne. Ja jos pääsee vasta kahdentoista jälkeen nukkumaan niin tuntuu, että kuolema tulee. Oi voi, kaukana on ne villit nuoruusvuodet kun saatto painaa parikin vuorokautta kokonaan ilman unta. Ei onnistuis enää, ei mitenkään päin.

Mutta hei, ei voi väittää, että tää olis ainakaan mitenkään huono juttu! Uni on parasta. <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti