tiistai 4. maaliskuuta 2014

Liian suoraselkäistä

Viime heinäkuussa mun selässä tuntu semmonen repivä kipu ja samanlainen tunne, kun kangasta revitään rikki. Nostelin liian painavia laatikoita ja himpan liian huonolla tekniikalla. Kipu kohdistuu ihan alaselkään rangan tietämille ja tuntuu ainoastaan taivuttaessa eteenpäin, eli kun alaselän pitäisi pyöristyä.

Alkuun pienikin rasitus ja kumartuminen teki sen, etten välttämättä päässyt kovin ketterästi enää pystyyn. Kerran työpäivän jälkeen lähettiin suoraan mökille ja reilun pari tuntia istuin autossa. VIRHE! Perillä se yritys nousta autosta oli aika onneton, koska en pahemmin tuntenu jalkojani ja ihan kuin olis puukkoa lyöty alaselkään uudelleen ja uudelleen, kun yritin suoristaa rankaani.

Nostelun siirtyessä muille töissä on selkä ollut parempi muutaman kuukauden. Kokonaan kivutonta ei elämä ole ollut missään vaiheessa ja viimeistään kumartuessa laittamaan kenkiä jalkaan saa terävän muistutuksen alaselän tilasta. Mutta jästipäisenä idioottina en tietenkään ole lääkäriin voinut mennä.

No nyt menin. Makasin selälläni ja lääkäri liikutteli mun jalkoja. Oikean jalan sai nostettua maksimissaan 45 asteen kulmaa, kun kiljasin, että nyt vihloo selkään. Vasen jalka nous aikalailla ongelmitta. Seisten piti taivuttaa eteen niin paljon kuin pystyy ja tein parhaani. Kysymys kuului: "Oijoi, eikö tosiaan pysty enempää?" No ei pystyny. 

Mulla on paha tapa ajaa autoa huonossa ryhdissä eikä niissä seisoma-asennoissakaan ole paljoa kehuttavaa. Iltasin tietyllä tavalla kiertämällä saan koko rangan rutisemaan sarjana molempiin suuntiin - paitsi tota rangan alaosaa joka on kipeä. Rusauttelun jälkeen ranka tuntuu hyvältä ja liikkuvaiselta (alaselkää lukuunottamatta) joten pitäis varmaan muistaa se parempi ryhti ja rakentaa lihasta rangan tueksi ettei painuis nikamat ihan miten sattuu solmuun...

Sain kolme päivää sairaslomaa, tulehduskipulääkkeitä ja lihasrelaxantteja. Sairaslomapäivä nro 2 on lopuillaan enkä huomaa mitään eroa entiseen. Istumaan ei pysty kunnolla. Eniten mua pelottaa se, että ongelma ei olekaan lihaksissa kuten lääkäri veikkaili vaan rangassa. Se jää nähtäväksi.

Suorana seistessä lääkäri katsoi mun selkälinjaa sivusta ja tuumasi: "Jaahas, sulla on sitten tämmönen luonnottoman suora selkä." Oltiin siis todella yhtä mieltä siitä, että mä olen ihan helvetin suoraselkäinen tyyppi. ;) 

3 kommenttia:

 1. Mun korviin tuo kuulostaa välilevynpullistumalta. Mulla oli pitkän aikaa vasen jalka pakarasta alas päin kipeä ja jalkaterä tunnoton (selkä ei ollut kipeä). Ensimmäinen lääkäri veikkaili lihasperäistä vauriota ja tarjoili kipulääke-lihasrelaxantticocktailia, mutta myöhemmin selvisi mangneettikuvausten myötä, että kysessä oli isohko pullistuma lannerangassa. Onneksi kipu laantui ajan myötä itsekseen, mutta entisessä kunnossa en ole vieläkään - huonot istuma-asennot vihloo ja liikeradat ovat kaventuneet.
  - Elliska -

  VastaaPoista
 2. Täälä samoilla oireilla alkanut vaiva, joka laajeni sitten vasemman jalan julmetuksi hermosäryksi. Kahden kuukauden jälkeen kipu vain paheni niin että en lopuksi nukkunut enää millään lääkkeillä ja etenin konttien. Pääsin työterveydestä maksusitoumuksella yksityiselle ortopedille ja sieltä lähetteellä sairaalaan. Otettiin viimein magneettikuvat ja löydöksenä iso välilevypullistuma L4-L5 välissä. Tuskat oli kovat joten lääkärit suosittelivat leikkausta. Nyt leikkauksesta on 2.5vkoa. Kivut hellitti mutta toipumiseen menee vielä viikkoja.
  90% pullistumisesta paranee itsekseen mutta pyydä lähete fysikaaliseen tai hakeudu fysioterapeutille joka antaa ohjeet kuinka jumppaat selkää kuntoon ettei vaiva tuosta pahenisi.
  Tsemppiä sulle kovasti :)

  -laihduttaja, jonka liikkumiset tyssäs selkävaivaan ikävästi useammaksi kuukaudeksi-

  VastaaPoista
 3. Täällä ollut selkä rikki jo nelisen vuotta. Lääkkeitä vaa antaa ja väittää että paskat selkälihakset. Oon epäillyt jo pidemmän aikaa että ei mistään lihaksista ole enää kyse kun pahempaan kuntoon vaan mennään, vaikka harrastankin liikuntaa ja työni on raskasta.

  Pääsin fyssarill pitkän väännön jälkeen eikä siitäkään kyllä ollut mitään apua. Hierojalla yritän päästä käymään edes kerran kuussa mutta sekään ei auta kuin hetkellisesti eikä tuolta syvältä missä ongelma on. Taitaa alkaa kohta vääntö magneettikuvauksiin pääsystä..

  Tsemppiä sinne! :)

  VastaaPoista