lauantai 12. huhtikuuta 2014

Hormonisotku

Sokereiden karsimisen jälkeen on alkanut tulla ongelmia hormonaalisen ehkäisyn käytön kanssa. Mä en oo ikinä ollut mikään mielialoiltani tasainen kiva pikku päivänsäde, mutta sokereiden heittelyn tasaaminen on helpottanut tilannetta todella paljon. Kun tuntee tarvetta syödä en ole enää harppuunalla perseeseen ammuttu karhu vaan korkeintaan ihan pikkasen häiritty ampiainen.

Huomaan nykyään mielialojen vaihtelut paljon selkeämmin ja valitettavasti pystyn ne huonot fiilikset yhdistämään usein selvästi yhteen tekijään - e-pillereihin. Koska nyt se ravinnosta johtuva vuoristorata on tasaantunut huomattavasti niin tunnen näiden lisähormonien vaikutukset kehossa oikein hyvin. Valitettavasti taukoviikolla mä oon paljon vähemmän vittupää kuin sitten sillä kolmen viikon pillerijaksolla.

Päivittäin pystyn myös tuntemaan sen hormonipiikin tietyn aikaa pillerin ottamisen jälkeen. Eikä se ole mikään päivän paras hetki vaan sillon yleensä iskee joku hyvin negatiivinen fiilis päälle ilman, että voin siihen kauheasti itse vaikuttaa. Ehkäisykäyttöön nämä ovat kylläkin ihan äärimmäisen hyviä - pahimmillaan kun vievät kaikki K-18-halut aivan kokonaan!

Aikasemmin olen vaan tyytynyt ajattelemaan, että mä nyt oon tämmönen kusipää ämmä. Mutta nyt oon huomannu, että vaikka valtaosin kyse onkin ehdottomasti siitä, niin tässä on muitakin tekijöitä ollut matkassa. Olen ajatellut nyt koemielessä jättää pillerit hetkeksi kokonaan pois ja katsoa mitä päänupille tapahtuu. Mikäli huomaan fiiliksen tasaantuvan entisestään niin joutuu varmaan vähän kattomaan muita vaihtoehtoja.

Moni on kehunut ehkäisyrengasta, koska se on koko ajan paikallaan ja erittää hormoneja kehoon siksi tasaisesti, jolloin sitä piikkiä ei tule. Muutamia eri pillereitä oon kokeillu ja tällä hetkellä olevat on tehny musta kaikista vähiten riehuvan hullun. Muutaman muun merkin kanssa menin ihan pitkin seiniä.

Mutta pitää katsoa. Alottaa nyt pitämällä tauon napeista ja katsoo sen kokeen vaikutuksista mieleen. Ja jos musta tulee entistä vähemmän vittupää niin täytynee tohtorin kanssa mennä pohtimaan eri vaihtoehtoja. Joskus ehdottivat mulle kierukkaa, mutta mua kammottaa ajatus siitä asennusprosessista! Mä oon tosi kipuherkkä ja tatuointeja lukuunottamatta en tahdo mitään ylimäärästä kipua elämään..

12 kommenttia:

 1. E-pillerit on mulle ainakin ihan vihoviimeinen vaihtoehto. Sain pillerit jo yläasteella helpottamaan infernaalisia kuukautiskipuja ja jotenkin kasvoin siihen ajatukseen, että olen flegmaattinen, negatiivinen ja ärsyttävä/ärsyyntyvä tyyppi. Myöskään minkäänlaisia haluja ei pillereiden aikaan ollut ja seksi tuntui pakkopullalta.

  Lopetin pillerit kun erosin edellisestä pitkästä suhteesta ja huomasin muutoksen tosi nopeesti. Mieliala kohosi, paino tippui ja sain virtaa paljon aikaisempaa enemmän.

  Nyt oon ollut uudessa suhteessa muutaman vuoden, kokeilin aluksi ehkäisyrengasta, mutta oon vissiin anatomisesti jotenkin poikkeava enkä saanut sitä pysymään sisällä. Päätettiin sitten yhdessä, että jätetään ehkäisy pois... Ikinä en kuitenkaan aio pillereihin palata. Ikinä. Never.

  Sellainen avautuminen lauantai-aamuun. Herkkä aihe ilmeisesti :D:D:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on napit ollu jo monen monta vuotta, mutta vaikka parisuhde-elämän ollessa katkolla oon pitäny pidempääkin taukoa pillereistä niin en ole huomannut mitää eroa! Koska mulla toi sokereiden heittely aiheuttaa samanlaista vittupäisyyttä, kun fiilis menee ihan lattiasta kattoon syömisten mukaan.

   Niin vasta nyt huomaan sen valtavan eron minkä ne muhun tekee. Parin tunnin sisällä pillerin ottamisesta saattaa iskeä selittämätön vitutus tai muuta vastaavaa. Ja hetken on kaikki jees ja taas jysähtää joku masis ilman syytä.

   Ja toi halujen katoaminen on parisuhteessa vähän semmonen miinukseksi luettava sivuvaikutus. Mutta silloin se ainakin on nimensämukaisesti ehkäisypilleri. ;)

   Arvostan avautumistasi. Tää taitaa olla turhan vähän avoimesti puhuttu aihe.. :)

   Poista
 2. Mulla on käytössä ehkäisrengas ja olen kyllä tykännyt siitä. En huomaa mitään suurempaa muutosta itsessäni sen käytön aloittamisen jälkeen. Mulla ei ole myöskään ollut ongelmia sen paikallaan pysymisen kanssa. Hyvin pysyy. Aina ei haittaa edes niissä K-18 touhuissa, mutta joskus sitten saattaa tuntua, niin silloin napataan se siksi aikaa pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kyllä tosta renkaasta kuullu enemmän hyvää kuin pahaa. Eikä sen toimivuus omalla kohdalla kyllä selviäkään kuin kokeilemalla. :)

   Poista
 3. Mulla oli käytössä monta vuotta e-pillerit ja sen jälkeen ehkäisyrengas (joka ei muuten pysynyt paikoillaan..) ja itellä kävi pillereiden kanssa sillee, että mielialat tasaantui ja olin lähes aina hyvällä/tasaisella mielialalla, vaikka sitä ennen oli heitellyt iha vuoristorataa. Iho oli myös tosi hyvä, ei sillee mitään ongelmia. Paino kyllä nous noin 6kg lisääntyneen ruokahalun vuoksi, mutta tasoittu noin vuodessa ilman ihmeempiä toimenpiteitä.

  Joskus labroissa käydessä tuli sitten ilmi, että ilmeisesti nää e-pillerit on nostanut mun tulehdusarvot aivan järkyttäviin lukemiin, jopa niin korkeisiin, että lääkäri alkoi kysellä että tarviinko apua mun alkoholiongelmaan!! Jota siis ei ollut, join kerran vuodessa noin 3 lonkeron verran :D Jouduin siis lopettamaan kaikki hormonaaliset ehkäisyt ja mielialan heittelyt palas ja finnejä alkoi taas puskemaan, menkat meni aaaivan sekaisin, paino heitteli ylös ja alas ja kaikki tasapaino hävis elämästä..

  Oon kyllä nykyisin sitä mieltä, ettei omaa hormonitoimintaa kannata millään sekottaa, eikä varsinkaan jos kokee saavansa siitä kauheesti haittoja../: Jos nyt ottaisin jonkun ehkäisykeinon niin se oli varmaan kierukka, mutta ei se hormoneihin perustuva (kuparikierukkako se toinen on?).

  Huh aika avautuminen täältäkin, mutta näistä jutuista todellakin puhutaan liian vähän avoimesti, ihan kuin varsinkaan naisten keskuudessa jotenkin noloa, jota se ei kyllä varmaan about kenenkään mielestä oikeesti ole. Mielenkiintostahan tää on! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kuparikierukka on se toinen kierukkavaihtoehto. Mulla itelläni tosiaan ei oo muuten mitään ongelmia. Oli pillerit tai ei niin iho on aina ollut hyvä, kierto säännöllinen, jne. Mutta napit kippaa ton päänupin aika solmuun, nyt vaan huomaan sen kunnolla, kun ei ravinnon takia tarvitse mennä pitkin seiniä.

   Kyllä toikin on mietityttäny, että kun tän ruokavalioremontin myötä on tullu perehdyttyä hormoneiden tärkeyteen ja miten ne vaikuttaa abaut kaikkeen. Ja sitä kautta tottakai joutunu miettimään sitä, että pitäiskö enemmin ottaa joku hormoniton menetelmä ja antaa kropan elää omaa elämäänsä, kun se tuntuu paremmin niin toimivan.

   Menetelmiä on nykypäivänä niin paljon, että kokemusten jakaminen on äärimmäisen tärkeetä! Että on paljon muitakin kuin Yasminit ja kondomit. :)

   Poista
 4. Mulla oli 3 vuotta ehkäisykapseli, johon olin tosi tyytyväinen. Kävin helmikuussa sen poistattamassa ja otin kokeiluun eri merkkiset minipillerit, joihin oon ollut vielä tyytyväisempi, joten uusi kapseli asennetaan parin viikon kuluttua.

  Toisaalta en oo koskaan mitenkään kauhean vahvasti reagoinut mihinkään hormonaaliseen ehkäisyyn, joten nää on varmasti tosi yksilöllisiä juttuja.

  Ehkäisykapselissa on siis sama hormoni kuin minipillereissä ja sen teho kestää kolmisen vuotta. Se asennetaan käsivarteen, alliin ja siellä se on ja möllöttää! Ei tarvi stressata, nimim. Unohdan aina syödä sen pillerin... Parasta on se et menkat saattaa jäädä kokonaan pois. Pelkkää plussaa, ainaki mun mielestä x)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, tommosta en muistanu ollenkaan! Täytyypä perehtyä tohonkin. Hormonaalisen kanssa tommonen pitkäaikanen ratkasu olis ehdottomasti paras. Ja se, että se on koko ajan vaikuttamassa, joka oletettavasti tasais niitä piikkejä ja heittelyjä.

   Ylempänäkin jo sanoin, että ei auta muu kuin kokeilla, ei se muuten selviä omalla kohdalla. Onhan se hirvee prosessi käydä eri menetelmiä läpi, mutta sit jos ja kun sieltä joku osuis hyvin niin sais siitä pidemmäks aikaa. Mä kun en ole koskaan ollut mikään suuresta lapsiperheestä haaveileva niin ihan lähitulevaisuuden suunnitelmiin ei kakarat kuulu..

   Poista
  2. Käy gynellä ja kysy aiheesta! Ennen kun kapseli laitetaan, suositellaan et syö eka 3kk minipillereitä, jotta nähdään skulaako kyseinen hormoni sulla vaiko ei. Mulla skulaa ihan älyttömän hyvin, joten parin viikon päästä ihon alle pääsee Nexplanon-merkkinen kapseli!

   Kapseli on kans halvin ehkäisykeino tällä hetkellä. Karvan vajaa 200€ kirpaisee kerran, mut se tekee reilun vitosen kuussa, jos sitä pitää sen 3 vuotta.

   Poista
 5. Mulla raja tuli vastaan jo aika monta vuotta sitten. Musta tuli pillereillä jumalattoman, uskomattoman, mielettömän, järkyttömän vihainen ja agressiivinen. Edes minä en viihtynyt itseni kanssa. En vaan enää halunnut syödä niitä, joten lopetin. Sain niistä myös migreenejä todella usein. Mitään järkevää vaihtoehtoa en ole löytänyt tilalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla yks merkki (olisko ollu Mercilon?) teki saman. Aloin jo itekin sillon pelätä itteäni. :D Mutta tässäkin on jo tullu monta muuta menetelmää esille, kellä toimii ja kellä ei ni se täytys vaan kokeilla ite. Mutta nää pillerit on jo aika nähty..

   Poista
  2. Hormonikierukka, ehkäisyrengas ja -kapseli ovat siinä suhteessa samanlaisia, että erittävät hormonia tasaisesti kokoajan. Kierukka ja rengas vielä suhteellisen paikallisesti. Joten niistä sen vuoksi monilla vähemmän oireita. Kierukka ja kapseli ovat keltarauhashormonilla vaikuttavia, rengas pitää sisällään sekä keltarauhashormonia että estrogeenia. Kierukka on pitkäaikaisin (5 vuotta), kapseli (3 vuotta), rengas lyhyin (3-4vkoa ja tauko viikko, joillekin sopii niin että voi käyttää 2-3 rengasta putkeen ja pitää sitten vasta tauko viikon).
   Kuparikierukka on tosiaan hormoniton viahtoehto, mutta monilla se lisää vuotojen määrää. Kun taas hormonikierukka ja kapseli saattavat jättää vuodot kokonaan pois.

   Mutta tosiaan, kukaan ei voi tietää mikä sopii kenellekin. Pakko tosiaan vain kokeilla. Ja mikään ei ole 100%:nen keino.

   Poista