perjantai 2. tammikuuta 2015

Tipaton tammikuu? Tai tipaton vuosi?

Viinahan on tunnetusti viisasten juoma (eikä sitä muutenkaan pitäisi miehille antaa!). On surullista (ja ihan saatanan ärsyttävää) kuinka aikuisetkaa ihmiset eivät osaa käyttää alkoholia kohtuudella. Se kun voi olla makunautinto ja/tai sosiaalinen juoma. Alkoholista (kuten kaikista päihteistä ja huumausaineista) saa tiettyyn pisteeseen asti hyvää fiilistä, mutta kuinka monella se pysyy niissä rajoissa?

Itsehän olen nyt karkeasti ollut sen puolitoista vuotta juomatta. Sitä ennenkään ei tullut juopoteltua kuin muutama kerta vuoteen eikä se ole ikinä ollut mulle sellanen juttu. Mullakin kun on paljon tuttuja ja kavereita, jotka oikein odottaa perjantaita, että saa rairai laittaa pöntön viinalla sekasin.

Kyllä mun on pakko ihmetellä, minkä takia aikuiset fiksut ihmiset kiskoo ittensä kerta toisensa jälkeen överikännin. Yrjötään, itketään, tapellaa, kaatuillaan, filmi katkee ja sitä rataa. Itse en ole koskaan oikeastaan päässyt semmoseen mielettömään "jalat alta"-känniin tai että muisti menisi, koska kehon oma "itsesuojelujärjestelmä" laittaa yrjöämään, mikäli alkoholia tulee kitattua liikaa.

Siis kyllä, on niitä övereitäkin myös itse vedetty. Ja sen takia sitä vähemmän ymmärrän, miksi ihmiset kiskovat itsensä siihen jamaan kerta toisensa jälkeen, koska mun mielestä siinä ei ole koskaan ollut yhtään mitään kivaa. Se semmonen pieni hiprakka on vielä ihan hauskaa, mutta oikeassa seurassa ei tarvitse edes sitäkään hauskanpitoon. Niinpä olen päätynyt jättämään senkin välistä, jotta voin sen sijaan ajella omalla autolla kotiin.

"Viina on viisasten juoma" ymmärretään usein väärin. Että vaan viisaat vetää viinaa! Ei. Vaan viinaa pitäisi käyttää viisaasti. Ja viisailla sen käyttö pysyy kohtuuden rajoissa. Kuulostaa kauheelta saarnalta, mutta tarkoitus ei ole tuomita ketään, ei missään nimessä. Yleensä olen juhlijaporukan vähemmistöä selväpäisenä, mutta kovin montaa kertaa en baariin lähde henkilön kanssa, joka örveltää, itkee ja oksentaa, eli ei osaa käyttää alkoholia. Sellasta ei vaan yksinkertasesti jaksa katella.

Sen sijaan se naisille tyypillinen kovaäänisyys ja kikattelun sekä tärykalvoja ravistelevan räkättämisen siedän oikein hyvin, se on jopa tarttuvaakin. Etenkin, kun monet näistäkin leideistä ovat varsin eläväisiä ihan selvinkin päin. Hauskanpito saa lisääntyä alkoholin myötä, idiotismi ei tai mä poistun paikalta. Kun nauretaan, jutellaan ja tanssitaan, niin kukin juokoon mun puolesta ihan mitä haluaa! :)

Sunnuntaisin on tiettyjä sankareita, jotka sitten Facebookissa kovaan ääneen rehentelee, kun on niiiiin hirvee darra. Ja tuli oltua niiiiiin kännissä. Voi reppanat, olettepa varsinaisia sankareita. Tosin en tiedä kumpi on surkuteltavampaa. Edellinen ryhmä vai ne, jotka paukuttelevat henkseleitä selvän viikonlopun jälkeen. Että olinpas kuulkaa ihan koko viikonlopun juomatta! Aha..ja sitten? Eikai sulla ole ongelmaa, jos alkoholittomuus on joku saavutus?

Tipaton tammikuu tai tipaton vuosi - eikai sen niin väliä, kunhan itse hallitset juomisesi, ei tarvitse morkkistella jälkikäteen ja sen käyttö pysyy hauskuuden rajoissa. Mulla on tässä kuussa synttärit ja laitoin siitä muistuttaneelle kaverille takaisin viestin, että pitäiskö lähtee ihan tosissaan ryyppäämään?! Vastaus kuului: "Ai sinä..." Mun alkoholinkulutus tunnetaan jo liian hyvin.. ;D

Onneksi mut palautettiin maanpinnalle ja muistutettiin, että syksyllä join lasin kuohuvaa työkaverin kihlajaisissa. Se siitä, täytyy pidellä pienempää suuta jatkossa aiheesta.. ;)

2 kommenttia: