maanantai 6. huhtikuuta 2015

Syömishäiriöiselle suunniteltu ruokavalio? Yeah right!

Yhteistyössä 24 Fitness Online

Moni tietänee (tai vähintään aavistaa) mun suhtautumisen "viralliseen ravintosuositukseen" ja kaikkiin sen ympärille rakentuneisiin virallisiin tahoihin - siis erilaisiin ravitsemusalan ammattilaisiin. Ja tilanne kärjistyy entisestään, kun aletaan puhumaan laihtumiseen tähtäävistä ruokavalioista ja dieeteistä.

Ei ole väliä missä päin maailmaa joku laihdutusohjelma on toteutettu, mutta niissä toteutettavan ruokavalion idea on sama - kalorit alas. Opetetaan laskemaan kaloreita, karsimaan kaloreita, kestämään nälkää ja nauttimaan sitten tuloksista. Entä kun kyseinen laihduttaja on mieleltään sairas? On niin älyttömän helppoa sanoa, että senkun vaan syöt vähemmän! Esimerkiksi ahmimiskohtauksessa ohjakset on jonkun aivan muun tahon käsissä. Sitä se oma järki yrittää kirkua kartturina, että älä jumalauta taas tee tätä!! ja silti sitä vaan tekee. Kamala morkkis. Ja paha olo. Ja paino jumittaa tai jopa nousee. Mutta hei, sun personal trainer sano, että senku vaan syöt vähemmän! Niin ja otat lopputilin töistä, että ehdit vetää kuus treeniä päivässä. Vähintään.

Toisillehan se toimii. Siis että syöt kuusi ja puoli cashewpähkinää, juot puolikkaan lasin vettä ja taas seuraavan kolme tuntia haaveilet ruoasta vatsa kurnien. Saadaan paino alas ja elämä hymyilee - kunnes hyvin usein sitten jonkun ajan päästä dieetataan uudestaan, kun jotenkin ihmeessä sitä on taas tullut pehmeetä pintaan, kun kuuri loppui ja palaili vanhoihin ruokailutottumuksiin.

Kuva


Niinpä meinasin saada paskahalvauksen, kun treeniavun tarjoamisen lisäksi 24 Fitness Online uhkasi tekevänsä mulle myös ruokavalion. NO WAY!! Minä ja mun pahimmat ongelmat kesyttänyt ruokavalioni ollaan riippuvaisia toisistamme ja siihen ei kukaan änkeä sotkemaan soppaa. Kiitos vaan, mutta totta tosiaan ei kiitos. Terveyteni suurin ongelma ja haaste on aivan ehdottomasti ruoka enkä todellakaan halunnut ottaa siihen ketään tuputtamaan muun muassa sitä kuuluisaa täysjyväviljaa, perunaa ja loputtomasti kuvottavaa maitorahkaa.

Niin mukavien ihmisten kanssa päädyin kuitenkin tekemisiin, että päätin antaa ammattilaisille mahdollisuuden - onhan mulla aina jotain hyväksi edes painon ylläpitoon havaittua ja tuttua turvallista mihin palata. Esitietolomaketta ruokavaliota varten täyttäessäni sain listata omat toiveeni sen suhteen, mitä ruokavalioon ei ehdottomasti saa laittaa mukaan. Ehdottomien no-no -ruokien ja ruoka-aineiden lisäksi kerroin aivan rehellisesti pahasta alttiudestani syömishäiriöihin, se kun on hyvin oleellinen tieto jakaa siinä kohti. Ainakin mun mielestä.

Kovasti vannoivat esimerkiksi ottavansa huomioon mun ehdottoman kieltolistan, pyrkivät tarjoamaan pysyviä ratkaisuja ja ruokavaliossa myös huomioidaan riittävä energiansaanti - mikä nyt vois kertoa semmosen nälkäkuurin välttämisestä. Myönnän olleeni vahvasti skeptinen, mutta epäilyni on nyt osoitettu armotta aiheettomiksi. Sain ruokavalion, jossa eri makroravinteita käsittävien otsikoiden alle on listattu eri vaihtoehtoja ja niistä otsikoista sitten koostettu päivän ateriarytmi, jolloin siis annetuista vaihtoehdoista kasailen itse päivän setit eri aterioille. En myöskään saanut motkotusta, vaikka mainitsin "ääneen" suosivani VHH-tyyppistä ruokavaliota ja haluaisin pysyä melko lähellä sitä maailmaa.

Osasta vaihtoehtoja on annettu tarkat grammamäärät (esim. "liha 100 g"), mutta osassa on myös niinkin tarkkoja määriä kuin "pieni kourallinen" tai kuten kasvisten osalta määrää ei ole rajattu lainkaan - suositellaan vaan valitsemaan reilusti eri värejä lautaselle. Olen siis saanut ruokavaliooni paljon liikkumavaraa ja nyt parin viikon jälkeen voin ihan suunnattomaksi riemukseni todeta, että tän noudattaminen tuntuu ihan mielettömän hyvältä!Kahdessa viikossa liki 3kg on nykäisty pois (mitkä nesteet?!?!) ja nyt vaaka menee takaisin kellariin. Ehkäpä kuukauden päästä tarkastellaan numeroita uudestaan tämän kevätprojektin lähtöpainoon verraten, mutta nyt keskityn ihan julmetun hyvin kulkevaan treenaamiseen ja tähän uuteen ruokavalioon, joka tuntuu toimivan enemmän kuin hyvin. Olen saanut ihan uutta hahmotusta määriin ja tässä on käsillä nyt todella paljon elementtejä, joita tulen aivan varmasti käyttämään jatkossakin. Tulen luultavasti ikäänkuin sulauttamaan oman arkiruokavalioni ja tämän ulkopuoliselta taholta saadun suunnan yhteen. Merkittävän suuria eroja niissä ei keskenään ole, mutta joitain kuitenkin.

Niin tai näin, epäilyni osoitettiin aivan kertakaikkisen aiheettomiksi ja uskoani todellisiin ammattilaisiin on palautettu. :D Ihan todella tuntuu, että niitä mun toiveita kuunneltiin ja edelleenkin apu on koko ajan lähellä ja saatavilla, jos nyt jotain haasteita ilmenisi. En ihan aikuisten oikeesti olis ikinä voinu kuvitella tän lähtevän liikkeelle näin vaivattomasti ja hyvällä ololla niin henkisesti kuin fyysisesti. :) On oikeastaan aika helpottavaa, kun joku on ajatellut mun puolesta ja mä saan vaan toteuttaa annettuja ohjeita - etenkin kun ei tarvitse kituuttaa nälän kanssa, se kun mun tapauksessa on tärkeintä. Edelleenkin, joku ajattelee sen olevan heikkoutta, mutta mä sanon olevani sairas. Asiaa sen kummemmin kaunistelematta.

Kirjaimellisesti näillä eväillä kelpaa nyt tykittää kohti kesäkuntoa - treenipuolta unohtamatta ja siitä tulossa ihan oma postauksensa lähiaikoina!

3 kommenttia:

 1. Mahtavaa! Itseä aina ahistaa kuunnella kun joku kirjekurssilla tietonsa haalinut "ammattilainen" on jollekin antanut kitukuurin noudatettavaksi. Ja samalla kantaa kortensa kekoon sen suhteen miten vääristynyt kuva ravinnosta välittyy. Onneksi on ihmisiä jotka oikeasti tietää mistä puhuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kun niitä aika tolkuttomilta kuulostavia dieettejä ohjeistelee nää Suomenkin ihan näkyvimmät nimet ja sitten niitä televisioidaan. Oon saanu jonkun verran henkilökohtasia kokemuksia kuulla näitä dieettejä ihan tosissaan testanneilta ja vaikka laihtuminen ei ikinä tapahdu ilman vaivannäköä, niin kyllä ittensä kiduttaminen on ihan oma lukunsa.

   Mutta joo, mä oon ollu oikeinkin vaikuttunut tämän tahon näkemyksistä ja siitä miten mun toiveita kuunneltiin. Jei! :)

   Poista
 2. Taas oikeeta asiaa,sanoo se syömishäiriöinen mummi!Oon joskus aatellutkin,et mun syömisvamma on varmaan lähtösin sieltä vuosikymmenten takaa niiltä nälkäkuureilta. . Nykyään on erilaisia ohjeita,mut tiedät varmaan sen kun aivot ei anna syödä sitä,tätä,eikä totakaan :-( Paitsi sit kun tulee taas se totaali repsahdus. . .sillon syödään kaik mikä irti lähtee.Ja niissä kitudieeteissä on just se,et mikään muu ei liiku päässä,paitsi ruoka.Koska saa syödä ja mitä. .Koko elämä pyörii ruuan ympärillä.Juuri sen takia mä ite en pystyis koskaan syömään esim 3 tunnin välein. . .sehän ois ihan kauhee määrä!Järki sanoo,et se vois toimia mut pääkoppa ei lähde siihen mukaan.Juuri tällästen ajatusten takia toivon et sinä löydät kultaisen keskitien aikonaan <3

  VastaaPoista