sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Vähähiilihydraattinen - EI hiilihydraatiton!

Miljoonannen kerran jossain foorumin aloituksessa sai törmätä tähän termiin hiilihydraatiton ruokavalio. En usko murto-osankaan tarkoittavan käytännössä noudattavansa oikeasti hiilihydraatitonta ruokavaliota, mutta jostain syystä sitä sanaa tykätään käyttää.

Mikä ero sitten on hiilihydraatittoman ja VHH-ruokavalion välillä? Järki. Johdetaan sekä hiilihydraattitietoisen ruokavalion puolesta että vastaan puhuvia rajusti harhaan, kun puhutaan hiilarittomasta ja tarkoitetaan vähähiilihydraattista. VHH-ruokavaliosta kun on tunnetusti ehkä vain noin miljoona eri variaatiota ja sitten se kokonaan hiilariton on jo ihan oma lukunsa.

Monen mielestä mun noudattama ruokavalio ei edes ole VHH. Mun tyypillisellä ruokalautasella kuitenkin on kasvikunnan tuotteita varmaan sen 3/4 ja loput proteiinia ja rasvaa. Sehän on silloin hyvinkin hiilihydraattivoittoinen kokoonpano. Ja sama lautanen on toisten mielestä liikkuvalle ja urheilevalle ihmiselle aivan liian vähähiilihydraattinen. Ota näistä sitten selvää?!Mikä sen oman lautasmallin sitten ratkaisee? No vieläkin se järki. Mikä tuntuu hyvältä omassa kehossa, tietysti! Eri variaatioita kannattaa aivan ehdottomasti kokeilla, ketoosikarppauksen kokeilemiseen kuolee yhtä varmasti kuin karkkipäivään. Toisille se sopii ja joku runnoo esimerkiksi sen avulla ensin ylipainon pois ja sen jälkeen lisää hiilihydraatteja vaikkapa kasvisten tai marjojen muodossa ja huomaa noin 50-100g/pvä hiilareilla olon pysyvän oikein hyvänä ja painokaan ei lähde nousemaan. Toiset ottaa ketoosilla ylipainon pois ja palaa sitten vanhoihin ruokailutottumuksiin ja lihoo taas.

Mutta ei, itse en henkilökohtaisesti suosittele hiilihydraatitonta ruokavaliota. Vähähiilihydraattista sen sijaan suosittelen enemmänkin kuin lämpimästi. Jos se virallinen ravintosuositus neuvoo jokaiselle aterialle leipää ja/tai perunaa/riisiä/pastaa/puuroa ja sen semmoista niin päiväsaanneissa päästään heittämällä todella moneen sataan grammaan hiilihydraattia. Jos sen itseni tavoin karsii sinne tyypillisesti päivästä riippuen 50-100g tienoille, niin kyllä se mun mielestä on jo aikalailla vähähiilihydraattisempi vaihtoehto.

Enhän mä mikään huippu-urheilija ole, mutta kyllä sitä kuitenkin viikkoon 8-10h tulee liikuttua mainitsemisen arvoisesti - ja vähintään muutama tunti niistä oikeasti todella kovaa etenkin kestävyyden osalta. Että sen osalta oon saanu ihan tarpeekseni tästä "pitää syödä hiilihydraatteja, että jaksaa" -pätemisestä. Kiitos kysymästä, olen jaksanut oikein hyvin. :) Koska hei, enhän mä kuitenkaan mitään hiilihydraatitonta ruokavaliota ole edelleenkään noudattanut missään vaiheessa.

24 Fitness Onlinelta yhteistyönä saamani ruokavalio on antanut suuntaa erityisesti proteiinien määrään sekä käsitystä siitä, mikä on sopiva määrä rasvaa. Hiilihydraatteja siinä suositaan vähän omaa arkiruokavaliotani enemmän (esim. reilu desi riisiä aterialla), mutta sen verran maltillisesti, että olen siihen "suostunut". Mulle ruokavalion sopivuutta mittaa se joudunko kärsimään näläntunteesta tai onko sokerinhimoa. Ja koska niitä ei ole näkynyt (paitsi kun itse sen aiheuttaa syömällä esimerkiksi mutakakkua - mutta siihen oli hyvä syy ;)) niin en valita.


Hiilariton tai VHH - yleensä tarkoitetaan samaa, mutta puurot ja vellit loiskahtaa helposti sekasin ja sitten on taas ravitsemusalan ammattilaiset (ja sellaiseksi itseään luulevat) puurokauhat tanassa, että ei ihminen elä ilman hiilareita! Noh, kyllä ihminen ilman hiilareita elää, mutta tiedä sitten sen kannattavuudesta ja alkaahan se pitemmän päälle tulemaan rasvat ja proteiinit jo korvistakin ihan jo kyllästymisenkin takia?! 

Syökäämme siis me hiilaritietoiset vähähiilihydraattisesti katsoen määrät omien tarpeiden mukaan, suositaan mahdollisimman puhdasta ja käsittelemätöntä ruokaa, vältellään turhia lisäaineita ja etsitään keholle tasapainoa.

Eikä sitten mennä lässyttämään kenellekään, että sinun tapasi on väärin, jos se kerran sille yksilölle toimii. Paitsi jos se henkilö elää leivällä, sillon se on väärin. ;)

P.S. En ehtinyt oikolukemaan, että mitä sitä tuli mussutettua, koska pitää lähteä kattomaan potkunyrkkeilyn SM-kisoja! :D Tsori!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti