keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Ei, edes karpatessa et voi syödä rajattomasti

Noniin nyt kun edellisessä pätemistekstissä (ja kuten monta kertaa ennenkin VHH-ruokavalion aloitusta ja sokerikoukusta irrottautumista käsitellessäni) olen suositellut syömään rasvaa käytännössä jopa liikaa. Mutta energia on energiaa ja liikasaantina pakkautuu rasvaksi, vaikka hiilareita ja rasvoja energianlähteinä prosessoidaan kehossa eri tavoilla ja niistä rasva on se parempi vaihtoehto. Myös esimerkiksi hormonitoiminnan takia, jota rasva ei häiritse kuten sokeri tekee.

Karppauksesta ja sen erilaisista alalajeista on semmonen julkinen käsitys, että kun jätät leivän pois niin voit ahtaa pekonia naamariin niin paljon kuin vaan lompakko kestää ostaa. Väärin! Sokereiden karsiminen auttaa tasaamaan hormonitoimintaa sekä verensokeria ja näläntunteen määrä vähenee. Sen suorana seurauksena ainakin omalla kohdallani myös ateriakoko kävi läpi merkittävän pienenemisen. Lisäksi olen opetellut syömään rauhallisempaan tahtiin ja keskittymään siihen syömiseen.


Esimerkiksi telkkarin ja ruokalautasen yhdistäminen on mulle tosi tosi tosi huono vaihtoehto. Sitä ikään kuin vahingossa huitasee lautasellisen sapuskaa naamariin ja sitten hämmästyy, että joko se loppu?! Rauhallisempi ruokailutahti ja huomion keskittäminen ruokaan tehostaa kylläisyydentunteen siirtymistä vatsasta aivoihin ja santsikierros jää välistä.

Syömisen säätely oli mulle alkuun todella vaikeeta, koska ei mulla ollut vapaa-ajassani oikeen muuta sisältöä, kuin istua sohvalla mussuttamassa millon mitäkin. Sitä jäi semmonen ihmeellinen tyhjiö, kun piti syödä vaan kolme kunnollista ateriaa päivässä ja loppuaika sitten...tehdään mitä?! Sillon tajusin miten hitosti sitä käyttää aikaa siihen jatkuvaan naposteluun ja uhraa aikaa ruoan ja syömisen miettimiseen ja etenkin sen toteuttamiseen.

Perinteisen addiktin tavoin niitä tyhjiöitä täytetään nykyään liikunnalla ja ne hyvät fiilikset saadaan jääkaapin ja autokaistan sijasta esimerkiksi lenkkipolulta ja tatamilta. Jos siinä nyt on ne vaihtoehdot, niin valinta ei ole kovinkaan vaikea. ;)


Jotein ei, valitettavasti edes karpatessa et voi syödä rajattomasti, mutta se pitää täysin paikkansa, että nälkää ei tarvitse nähdä. On löydettävä tasapaino, jossa näläntunne on hallittavalla tasolla, mutta paino tarpeen mukaan joko jatkaa laskuaan tai pysyy halutuissa lukemissa. Siihen ei ole yhtä ainoata vastausta ja tarve muuttuu eri tekijöiden mukaan.

Kuuntele kehoasi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti