sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Gluteeniton ei ole sama asia kuin vähähiilihydraattinen!

Ihanasti keskustelua herättänyt ruokavaliokorvaus-länkytykseni vaatii nyt vähän oikomista saatujen kommenttien pohjalta liittyen vhh-ruokavalioon.

Vähähiilihydraattisella ja gluteenittomalla ruokavaliolla on vain todella vähän mitään yhteistä. Kuten se, että vhh rajaa paljon laajemman joukon ruoka-aineita pois, kuin gluteeniton. Keliakialiiton sivuilta löytyvä lista sopivista elintarvikkeista lyhenee merkittävästi, jos sieltä napsii tekijöitä pois vhh-ruokavaliota noudattavan näkökulmasta. (On muuten erityisen surullinen toi Rasvat -osuus tossa listassa.)

Gluteenittomasta ruokavaliosta saadaan oikein sujuvasti edelleen sairastuttavan hiilihydraattipitoinen. Viljojen karsimisesta paasaaminen juonta juurensa noin miljoonaan niiden aiheuttamaan ongelmaan ja sairauteen, mutta viljojen karsiminen ei suinkaan tee ruokavaliosta vähähiilihydraattista! Ja taas yhdessä kommentissa nostettiin esiin se, että ihminen tarvitsee hiilihydraatteja. Ja taas kerran toistan itseäni, että eihän tässä mistään hiilihydraatittomasta ruokavaliosta olekaan kyse! Hyvänen aika, karppaajat haluais potkia mut ulos kaikilta karppausfoorumeilta, koska mun ruokavalion hh-osuus on niin korkea. Mutta silti ei, ihminen ei tarvitse hiilaria satoja grammoja päivässä.

Mullahan suurin osa hiilareista tulee kasviksista. Salaatteja ja keitettyjä vihanneksia sekä marjoja menee niin paljon (koska ne on hyväää! <3), etten pääse ketokarppaajien lukemiin edes unissani. Kuulostaa siis kohtalaisen vaaralliselta ruokavaliolta, eikö? On ihan yhtä haitallista syödä pelkkää pekonia kuin pelkkää leipää, joten ne ääripäät voitanee tässä yhteydessä unohtaa, kun sitä kultaista keskitietä kovasti ollaan etsimässä. Ja onneksi se kultainen keskitie alkaa osoittautua varsin leveäksi väyläksi - meitä mahtuu sinne jos jonkinlaista taapertajaa!

Pointtina nyt siis se, että gluteeniton, viljaton ja vhh ovat kaikki eri asioita. Piste.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti