perjantai 29. toukokuuta 2015

Kelan ruokavaliokorvaus - siis anteeksi mikä?

Tiesittekö, että keliakiaa sairastavat ovat voineet saada Kelasta korvausta gluteenittoman ruokavalion kustannuksiin? Mekkala nousi, kun kyseinen tuki ilmoitettiin lakkautettavaksi hallituksen toimesta. Siis 23,60 €/kk.

Mun ensimmäinen reaktio oli aikalailla rehellinen anteeks mitä V*****? Siis ihanko totta tää muutenkin kusisessa suossa korviaan myöten rypevä valtio on taputellut päähän keliaakikkoja, jotta heillä on varaa ostaa kalliimpaa gluteenitonta leipää? Yli 9 miljoonan euron edestä vuodessa? Ja ennen kuin alkaa se "keliakia on vakava sairaus" -kitinä, niin lainataanpas Kelaa uudestaan: "gluteenittoman ruokavalion kustannuksiin." Ei lääkkeisiin, jotka voisivat olla elintärkeitä. Ei, vaan tavallisiin viljatuotteisiin nähden kalliimpiin gluteenittomiin ruokiin ja ruoka-aineisiin. Onko tämä joku vitsi?!

Yhdessä Facebookin ryhmässä meuhkasin eilen tästä aiheesta, kun joku levitti linkkiä aiheeseen liittyvästä adressista, joka vastustaa tuen lakkauttamista. Siellä sain moitteita, koska itseni noudattama gluteeniton (viljaton) ruokavalio on oma valintani eikä terveyden edellyttämä pakko. Mun mielestä on hienoa, että nämä OIKEAT keliaakikot voivat ilmoittaa, että viljojen mulle aiheuttamat järkyttävät vatsakivut eivät ole oikeita gluteenin aiheuttamia ongelmia - mähän vaan leikin gluteenitonta elämää, koska sattuu huvittamaan.

Minua valaistiin myös, että keliakiassa kyse ei ole allergiasta tai yliherkkyydestä vaan vakavasta sairaudesta ja gluteenittomuus on elinehto. Ja mä kyllä uskon sen, aivan varmasti, mutta gluteeniton leipäkö on nyt se tärkeä tekijä hengissä säilymiseksi? En saanut vastausta tähän vaan aiheen aloittaja poisti tämän jäljeen itsensä kyseisestä ryhmästä.

Mitä tässä nyt seurailee ihmisten blogeja ja eri foorumeita, niin viljattomuus ei ole enää mikään erityisen spesiaali tapa elää ja syödä. Siinä ei ole mitään vaikeaa eikä mulle ole tullut pieneen mieleenkään, että joku voisi hakea korvausta Kelasta, koska ei voi syödä gluteenia? Edelleenkään, se raha ei ole tarkoitettu lääkkeisiin (koska kyseiseen sairauteen ei ole lääkettä) vaan gluteenittomaan leipään tai pastaan tai mihin lie paskaan. Asioihin, jotka eivät ole yhdenkään ihmisen terveyden kannalta millään muotoa tärkeitä. Vai josko tätä kautta joku voisi mua valaista, että mikä on sellainen gluteeniton ruoka tai ruoka-aine, jota ilman ihminen ei voi elää ja syödä terveellisesti?

Laktoosi-intoleranssista kärsivät eivät saa korvausta, koska se ei ole sairaus. Kananmuna-allergikot eivät saa korvausta, koska sekään ei ole sairaus. Vaikka oireet voivat olla sietämättömiä. Ne saa pidettyä kurissa ruokavaliolla - ihan vaan kun on syömättä niitä aineita, jotka oireita aiheuttaa. Miten hoidetaan keliakiaa? Ruokavaliolla. Joten mikä tässä nyt on niin vaikeata? Joo se tutkimus todistuksen saamiseksi on kamala, kun pitäisi mättää vehnää kaksi kuukautta ja sitten mennä tähystettäväksi, jotta lekuri kurkkii miten romuksi sillä gluteenilla se suolisto onkaan tykitetty. Sitten saa paperin kouraan ja sitten...mitä? Välttelet viljoja. Aamen.

Mutta mun heikkous tässä väittelyssä on se, että mä vaan leikin gluteenitonta elämää. Kun olen joutunut pysäyttämään auton tiensivuun kesken matkan, koska en pysty hengittämään tai lopulta lainkaan liikkumaan suolistokipujeni kanssa, niin mä vaan leikin. Viljattomuus on mulle vapaaehtoista ja mennään vähän niinku trendin mukana. Yes, sir.

Siis edelleen ymmärtäisin, jos korvaus olisi esimerkiksi terveyden kannalta elintärkeitä lääkkeitä varten. Mutta gluteenittomia tuotteita varten? Ei mene läpi. Gluteenittomuutta on vähän liian vaivatonta toteuttaa ja jos niiden gluteenittomien leivonnaisten ja vastaavien valmistus käy liian kalliiksi, niin sitten niitä voi olla tekemättä. Keliaakikko joutuu ikänsä varomaan syömiään tuotteita, joita ei ole valmistanut itse, koska murunenkin väärää tavaraa kurkusta alas voi kaataa petiin ja pöntölle moneksi päiväksi. Se on äärimmäisen ikävää, mutta sitä ei mikään ruokavaliotuki muuta.

Joten jos viljat ovat vatsallesi ongelma - älä syö viljoja. Siinä hoitomuoto, johon ei lääkärintodistusta tarvita. Toivottavasti se yhdeksän miljoonaa laitetaan vaikka vanhusten ruoka-aterioiden kehittämiseen.

12 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus! Olen NIIIIN samaa mieltä!

  VastaaPoista
 2. Aamen! En ymmärrä miksi keliaakikoiden pitäisi saada korvausta siitä etteivät pysty syömään tiettyjä elintarvikkeita/ruoka-aineita. Itselläni ei ole käynyt pienessä mielessänikään että minun pitäisi saada rahallista korvausta siitä, että en allergisena pysty syömään mitään mikä sisältää esim. viljoja, hiivauutetta tai kalaa! Vilja-allergisena ruokavalioni ei sisällä gluteenia, joten käytännössä kuka tahansa keliaakikko voisi elää samalla ruoalla kuin minäkin. Ja voin kertoa että syön terveellisesti ja monipuolisesti oikeasti hyvää ruokaa, eikä ole edes kallista! Plussana vielä se, että oikeasti tiedän mitä suuhuni laitan, sillä suurinta osaa eineksistä en voi (enkä haluakaan) syödä. Enkä ole edes leivästä joutunut luopumaan, vähän viitseliäisyyttä ja googlea peliin niin viljattomasti voi itse tehdä vaikka mitä ;)

  - Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain pari hyvinkin kiukkuista yksityistä yhteydenottoa tämän kirjoituksen johdosta. Perustelut kyseisen tuen puolesta ja omaa mielipidettäni vastaan eivät ole olleet faktoja vaan tunteisiin vetoavia - eli niin sanotusti täysin arvottomia. Tukea pitäisi saada, jotta pakon edestä gluteenittomalla ruokavaliolla olevilla on myös varaa herkutella. Mutta jos nyt esimerkiksi kananmunalle tai maidolle allergisten herkuttelua ei tueta, niin ei sitten tarvitse tukea gluteeniongelmaistenkaan. Yhtälailla laktoosi-intolerantikko voi paskoa itsensä sairaalakuntoon.

   Ja koen samoin mitä kirjoitit, että en kyllä tällä viljattomalla ruokavaliolla koe menettäväni yhtään mitään. :)

   Kiitos kommentistasi! :)

   Poista
 3. Hyvä postaus. :D Oon ihmetellyt jo pitempään että keliaakikoilla täytyy olla jotain todellisia puskutraktoreita takanaan kun ne on saavuttaneet tällaisenkin edun ja niillä on oma (varsin näkyvä) yhdistyskin, vaikka sitä sairastaa vaan 2 prosenttia väestöstä... Mulla on refluksitauti ja on ihan käsittämätöntä miten huonosti sitä tunnetaan ja edustetaan ja miten vakavasti siihen suhtaudutaan - siis ei vakavasti, lääkäritkin kuulemma ihan yleisesti vähättelee sitä, vaikka oireet oli pahimmillaan Todella Tuskalliset. Ja sitä sairastaa määritelmästä riippuen jotain 15-40 % suomalaisista. Eikä olemassa ole edes yhdistystä.

  Nelisen kuukautta olen nyt itse viettänyt (lähes) viljatonta elämää ja huomannut sitä kautta että ne ei kyllä mulle sopineet. Nyt on pitkään ollut jopa niin hyvä olo, että mietin, ovatko viljat alun perin koko syy refluksiini. Tällä matkalla olen kyllä huomannut, että eriasteiset viljayliherkkyydet ovat todella yleisiä ja onkin melkein epistä, että vaan jotkut saavat "karkkirahaa" spesiaalisämpylöihin. On kyllä syvältä että gluteenittomilla tuotteilla rahastetaan ihan törkeästi, mutta ilmeisesti se on ihan oikeutettua keliaakikkojen viikkorahan takia. Ja varmaan se vehnäp*ska mitä kaikkialle tungetaan onkin oikeesti halvempaa, kuten epäterveellinen ruoka yleensäkin.

  Satutko muuten tietämään mihin perustuu gluteenittomien tuotteiden suuri kalorimäärä? En ole sitä mitenkään aktiivisesti seuraillut enkä periaatteessa ole kaloreista kiinnostunut, mutta huomasin vaan Mäkkärin tarjotinalustaa huvikseni tavatessani, että gluteenittomissa burgereissa on huomattavasti enemmän kaloreita kuin normaaleissa. Esim. normaalissa juustohampparissa on 304 kcal ja gluteenittomassa juustohampparissa 437 kcal. Tarkoittaako tämä että yleensä ottaen gluteenittomien tuotteiden syöminen lihottaa? Toisaalta vehnän syöminenhän se just on mikä lihottaa, minkä valitettavasti olen huomannut painon jatkuvana laskuna sen jälkeen kun lopetin vehnän syönnin. Olen siis vähän alipainoinen jo ja yritän jatkuvasti nostaa painoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Foorumeita seuratessani toi refluksi nousee pintaan niin usein, että olen siihen kiinnittänyt huomiota jo pitkään ja ihmetellytkin siitä löytyvän niin vähän tietoa! Kiitos tarjoamastasi käytännönesimerkistä, on surullista huomata miten iso joukko tosiaan viljojen aiheuttamista ongelmista kärsii ja yksi osa niistä on päässyt eriarvoistamaan itsensä muihin nähden.

   Gluteenittomien tuotteiden valmistus on ymmärrettävästi kalliimpaa ja siksi myyntihintakin kasvaa. Mutta niissä ei vieläkään ole mitään sellaista, joka olisi elinehto käyttäjälleen.

   Vastaus kysymykseesi menisi nyt ihan hakuammunnaksi. Finelistä selailin noita eri vaihtoehtoja, mutta en löytänyt niistä mitään merkittävästi eroavaa kaloripitoisuutta (ehkä ei vaan osunut silmään), joten en osaa sanoa. Mutta mitä näitä tuoteselosteita lukee, niin en itse käyttäisi kyseisiä tuotteita ikinä. Yksi esimerkki:

   Gluteeniton VEHNÄtärkkelys, vesi, siirappi, muunneltu maissi- ja tapiokatärkkelys, hiiva, rapsiöljy, sakeuttamisaineet (E410, E412,E417, E440, E466), sokerijuurikaskuitu, pellavansiemen 1,2%, suola, emulgointiaineet (E322 rapsilesitiini, E471), psylliumsiemenkuori, aromi, kumina.

   Semmosta terveystavaraa.

   Hiilareilla lihottaminen kartuttaa vaan löysää rasvaa ja nestettä. Rasvalla saat kaloreita ja proteiineista rakennusaineita. Mutta painotus etenkin siihen rasvaan. Harmi vaan, että se tarttuu rasvaksi kehoon heikommin, kuin hh..

   Poista
 4. Keliakiahan on sairaus joka voi hoitamattomana johtaa jopa syöpään. Vaikka itse pärjäät hyvin vhh-ruokavaliolla ja leipää ym. hiilarin lähteitä välttelemällä, ei se toimi niin kaikille. Joillekin sopii paremmin terveellinen ruokavalio, joka sisältää sopivassa suhteessa myös viljallisia tuotteita. Keliaakikoille nämä tuotteet nyt sattuvat olemaan erittäin kalliita normaaleihin tuotteihin verrattuna, yksi leipä voi maksaa jo viisi euroa. Jos ihminen on muutenkin köyhä niin kyllä tuollaiset hinnat kirpaisee. Eihän tuolla tuella paljon saa, mutta köyhille se on kuitenkin jo iso apu. Ymmärrän kyllä pointtisi ja osa mielipiteistäsi on minustakin ihan järkeenkäypiä, mutta on huomioitava se että toiset ei pärjää niin pienellä hiilihydraattimäärällä kuin sinä. Toiset tarvitsevat paljon kuitua, esimerkiksi ruisleipää ja kaurapuuroa, voidakseen hyvin. Itse olen tällainen ihminen, olen myös koittanut vhh:ta mutta en voinut sillä yhtään hyvin vaan tarvitsen kohtuudella kuitupitoisia tuotteita voidakseni hyvin. Me ihmiset kun ollaan erilaisia. Jos itse sairastuisin keliakiaan joutuisin kyllä käyttämään gluteenittomia tuotteita vaikka ne kalliita ovatkin, sillä en voi viljoja välttelevällä ruokavaliolla hyvin. Ajattele jos sinulta vietäisiin jokin ruokavaliosi peruspilari pois? Ihminen tarvitsee hiilareita ja täysjyväviljat tekevät ihmiselle hyvää. Uskon että vhh on oikea vaihtoehto jollekin, mutta ei todellakaan ole sitä kaikille.

  Eksyin lopussa ehkä hieman raiteilta mutta toivottavasti ymmärsit pointtini. :) Tarkoitus ei ole mitenkään hyökätä sinua vastaan, mutta joillekin ihmisille (oikeanlaiset) viljatuotteet ovat hyvinvoinnin avainasemassa ja keliakiaan sairastuminen voi olla heille vaikeaa. Olisiko tuki hyväksyttävää sitten, jos keliakiaan olisi lääkehoito? Siihen vain ei ole olemassa parannusta, vaan gluteeniton ruokavalio toimii lääkkeen tavoin, joten miksi sitä ei voisi tukea?

  Nyt lopetan ennen kuin tekstistäni katoaa kokonaan pointti. :D Mutta muista, että viljattomuus ei ole avain kaikkien hyvinvointiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä mummi on samaa mieltä toisen anonyymin kanssa. . .sen lisäks,eihän se korvaus edes ole iso raha.Enemmän noo "värilliset" ihmiset kuluttaa meikäläisten rahoja!Itse voin syödä viljaa ym,mut kaupassa töissä ollessani ihmettelin sitä ylihintaa mikä gluteenittomissa on. .veikkaan et nää fitness-buumit yms on nostanu niiden hintaa :-) Herrat siellä yläpäässä vois laittaa järkevään järjestykseen nää säästöt. . .kyllä tällä Kelan rahalla(524€/kk käteen) joutuu syömään halvinta ja samalla huonointa ruokaa!Ikävä totuus.

   Poista
  2. Vaikka blogi keskittyykin vhh-ruokavalioon, niin olisi hyvä muistaa että gluteeniton ei ole sama kuin vähähiilihydraattinen. On totta että hiilihydraattien tarve on yksilöllistä, mutta pitääkö niiden hiilareiden tulla aina viljasta? Ja näiden kalliiden gluteenittomien leipien kohdalla vielä usein viljasta, josta on teollisella käsittelyllä poistettu gluteeni?

   Keliaakikolle sopivia hiilihydraatin lähteitä on paljon (mm. riisi, peruna, maissi, bataatti) ja kuitujakin saa kasviksista, pavuista ja esimerkiksi pellavansiemenrouheesta. Eli ei gluteenittoman ruokavalion ilman kalliita erikoisleipiä tarvitse todellakaan olla vähähiilihydraattinen tai -kuituinen. Vai onko se viljan hiilihydraatti ja kuitu jollain tapaa niin paljon parempaa, kuin esimerkiksi täysjyväriisin, että sitä on pakko saada?

   "Gluteeniton ruokavalio toimii lääkkeen tavoin, joten miksi sitä ei voisi tukea?"
   On myös monia muita sairauksia ja allergioita, joihin ruokavalio on ainut "lääke". Eivät niistä muista kärsivät saa ruokavaliotukea, joten miksi keliaakikoiden pitäisi? Ymmärtäisin sen, jos kalliit gluteenittomat viljatuotteet olisivat välttämättömiä ja elintärkeitä, mutta kun näin ei ole.

   - Sanna

   Poista
  3. ANONYYMI:

   Edellinen kommentoija tossa aikaisemmin on valitettavan oikeassa, että keliaakikot ovat jostain syystä päässeet eriarvoistamaan itsensä täysin. Jokainen tämän tuen säilyttämisen puolesta mulle puhunut on sujuvasti vähätellyt esimerkiksi laktoosi-intolerantikkoja, vaikka heilläkin virheellisen ruokavalion oireet rasittavat keliakian tavoin rajusti suolistoa ja täten altistavat luonnollisesti myös sille mainitsemallesi syövälle, joka tässä kohti kohdistuu suolistoon.

   Ja tossa vhh-osuudessa menee vähän puurot ja vellit sekaisin. Viljattomuus (tai siis gluteenitomuus) ei ole sama asia kuin vähähiilihydraattinen. Keliakialiiton antaman listan perusteella ( https://www.keliakialiitto.fi/liitto/gluteeniton_elama/tuotteet/keliaakikolle_soveltuvaa/ ) saa aikaiseksi vahingollisen hiilihydraattipitoisen ruokavalion ja ihan ilman niitä kalliitta gluteenittomia erikoistuotteita. Joten gluteenittomalla ja vhh-ruokavaliolla on hämmentävän vähän mitään yhteistä.

   Se, että vhh-ruokavalio ei sovellu kaikille on totta, mutta allekirjoitan sen jokaisen yksilön kohdalla vasta, kun tiedän miten se on toteutettu. Jos puhutaan kuiduntarpeesta, niin yleensä silloin tarkoitetaan vatsantoimintaa. Karppauksen ja kaikki sen alalajit voidaan toteuttaa aivan päin persettä ja sitä se on silloin, jos se ei itselle sovi. Usein vatsaongelmien (esim. ummetus) aiheuttajana on rasvojen vähyys, jota paikataan kuiduilla, joka ainoastaan lisää massan määrä suolistossa, mutta rasva olisi se mikä pitää sen tavaran liikkeessä. Olen itse joutunut toteamaan tämän.

   Mutta anyhow, ei ole mun asiani paasata kyseisen ruokavalion sopivuudesta yhtään kenellekään, se on jokaisen oma projekti. :) Pysyn kannassani, gluteenittomuus on edelleen liian vaivatonta toteuttaa, jotta voisin tukea sitä. Ei, gluteeniviljat eivät ole elinehto yhtään kenellekään eikä tässä edelleenkään ole kukaan hiilihydraatitonta ruokavaliota noudattanutkaan. Erilaisista rajuista allergioista kärsivät tekevät samaa syynäävää työtä (koska henki voi pahimmillaan lähteä ns. välittömästi) kuin keliaakikot koko ikänsä, joten erityiskohtelua ei tästä suunnasta heru.

   Ja totta, viljattomuus ei ole avain kaikkeen hyvinvointiin, mutta jos viljat (tai siis "vaan" gluteeni, joka rajaa paljon pienemmän ryhmän) tuottavat ongelmaa, niin eikö ne silloin aika kovassa asemassa ole? Mitä nyt olen tossa selaillut esimerkiksi gluteenitomia leipävalmisteita, niin itse en käyttäisi niistä oikeastaan mitään, yhtä turhaa hötöä kuin viljaleipäkin.

   Kyllä, harmittaisi paljon, jos joku ruokavalioni tärkeä peruspilari vietäisiin pois. Multa on viety jo viljat ja lähes kokonaan maitotuotteet. Ei, niiden käyttö ei vie mua hengiltä, mutta en ole niin tyhmä, ettenkö osaisi ilman lääkärinkin määräystä vältellä ruoka-aineita, jotka aiheuttavat enemmän tai vähemmän ongelmia.

   MUMMI:

   Kun näin syvästä suosta yritetään nousta, niin jokainen joutuu niitä uhrauksia tekemään ja ruokavaliokorvaus on pieni, mutta sekin yli yhdeksän miljoonaa voitaisiin käyttää niin paljon tärkeämpiin asioihin. Olen muuten aivan totaalisen samaa mieltä, että kaikenlaisten omavalintaisten sossupummien paapominen pitäisi lopettaa välittömästi.

   Mutta ruokavaliokorvauksen ohjaisin välittömästi mielummin gluteeniongelmaisilta esimerkiksi vanhuksille, opiskelijoille tai lapsille. Olkoonkin pieni raha suuressa ongelmassa, mutta jostain sitä karsitaan ja tämä on harvinaisen vaivaton kohde karsia.

   En välitä puhua rahasta julkisesti, mutta ei sitä tässäkään osoitteessa ruokarahoja liikaa jää.

   Poista
  4. Sanna näköjään ehti väliin, aamutokkurassa ei näköjään teksti luista niin nopeasti. :)

   Poista
 5. Keliakian ainoa hoitomuoto on ruokavaliohoito. Ei siis ole olemassa mitään ihmelääkettä, josta kela voisi korvauksen maksaa.

  VastaaPoista