tiistai 26. toukokuuta 2015

Miten aloittaa kuntosaliharjoittelu?

Kuntosali on fitnesspimujen ja lihasmörköjen koti. Äijillä karjahtelujen lomassa hiki virtaa, paidat ratkeaa saumoistaan ja suonet pullistelevat muutenkin hieman pelottavan näköisessä naamassa. Sitten on ne pyöreäpyllyiset supertimmit naiset, joiden upeuden loisteessa sitä itse haalistuu semmoseksi harmaaseen seinään katoavaksi perunasäkiksi. Että hei, ei muuta kuin sekaan vaan - kyllä kuntoilu on kivaa!

Siltä se tuntu mennä ensimmäisiä kertoja kuntosalille. Vaikka etenkin tosielämässä mut tuntevien onkin sitä joskus vaikea uskoa, niin olen hyvinkin ujo uusissa tilanteissa ja ympäristöissä - etenkin kun siinä on se erittäin todellinen itsensä nolaamisen riski. Kun katsoo sitä salillista toinen toistaan ihmeellisempiä kuntoilulaitteita, joissa on montaa eri vipua ja liikkuvaa osaa ja säädettävää kohta. MITÄ MÄ TEEN NÄILLÄ?! Puhumattakaan siitä tunteesta, että kaikki aivan varmasti nauraa näille mun maailman pienimmille käsipainoille, joiden kanssa kamppailen kaiken lihaskuntoni äärirajoilla!


Itse pelasin varman päälle ja heti alkuun otin treeniohjelman - ohjattuna. Alansa ammattilainen teki mulle alkuun yksijakoisen ohjelman ja salilla näytti kaikki liikkeet ja laitteiden toiminnan läpi. Samoin sai ohjetta siitä millä painoilla kannatti aloittaa. Joitain viikkoja myöhemmin yksijakoinen ohjelma alkoi tuntumaan tylsältä ja taas PT päivitti ohjelmaa. Uusi ohjelma oli kaksijakoinen ja siihen sisältyi uusia liikkeitä, jotka jälleen käytiin kaikki läpi.

Nykyäänhän on noita nettivalmennuspalveluiden tarjoajia joka lähtöön, mutta kuntosaliharjottelun alkuaikoinani en tiennyt semmosista yhtään mitään. Nyt kun on ollut ilo ja kunnia tehdä yhteistyötä 24 Fitness Onlinen kanssa, niin olen todennut noi liikevideot itselleni enemmän kuin toimiviksi. Edelleen suosittelen ehdottomasti ne ensimmäiset kerrat ottamaan ohjatusti ihan livenä ammattilaisen kanssa, mutta kun ideasta saa kiinni, tietää aloituspainot ja oppii käyttämään laitteita niin noilla nettivalmennuspalveluilla on mahdollisuus syventää ja kerrata tekniikoitaan merkittävästi.


Koska sitä ujoutta ei musta saa ulos hakkaamallakaan (tai ehkä nimenomaan juuri siten se lähteekin?!) niin mulle tommonen nettivalmennushässäkkä sopii ihan tolkuttoman hyvin. Voin kerrata niitä ohjeita uudestaan ja uudestaan ja uudestaan ihan kaikessa rauhassa. Että ehkä ihan kuten kaikissa lajeissa niin myös onnistunut kuntosaliharjoittelu on semmonen monen tekijän summa. Ensin joku näyttää kädestä pitäen mitä pitää tehdä ja miten ja sitten sitä itse syventää parhaaksi katsomallaan tavalla.

Olisi ihan mielettömän hienoa voida palkata PT säännölliseen käyttöön itselleen, mutta budjetti ei anna myöten. Eikä ole edes kyse näiden ammattilaisten itsensä hinnoittelemisesta jotenkin yli - mun elämä on vaan tulotasoon nähden jotenkin lipsunut ihan holtittoman kalliiksi. Niinpä sitä tietoa, taitoa ja vinkkejä on kasattava vähän erilaisista lähteistä - mikä nyt ei olisi huono asia vaikka se PT kulkisi käsikynkkää siinä harva se päivä.


Kun on ne perustukset valettu niin sitä aika karseesti huojuvaa ja rönsyilevää kerrostaloa on rakenneltu siihen päälle millon minkäkin avustavan tahon voimin. Keskustelupalstat, YouTuben videot, kavereiden tiedot, nyt tämä nettivalmennuspalvelu ja ihan ripaus sitä omaakin maalaisjärkeä. Kun tietää missä jonkun liikkeen pitäisi tuntua, niin se jo antaa aika hyvin osviittaa meneekö se oma suoritustekniikka edes suunnilleen sinne päin. Ja jos ei, niin aktiivisesti vaan selvittämään missä mättää ja kokeilemaan uusilla vinkeillä löytyykö sitä tuntumaa oikeaan paikkaan.

Kuntosaleilla pyörii ammattilaisia, jotka on siellä syystä. Ne on auttamassa ja neuvomassa. Jos esimerkiksi oma ylipaino tai jokin vamma estää suorittamasta liikettä X niin aika suurella todennäköisyydellä ne ammattilaiset siellä osaavat neuvoa vaihtoehtoisen tavan Y tai ehkä jopa korjata sen tavan X tekniikkaa, jolloin huomaatkin pystyväsi suorittamaan sen (kuten allekirjoittaneen parikin eri liikettä olkapää-hartia-akselilla) kivuttomasti.

Sen lisäksi kun itse pidät fiiliksen avoimena ja iloisena niin ne muut treenaajat aivan varmasti neuvovat, jos tulee kysyttävää esimerkiksi jonkun laitteen säädöistä. Ja jos kohdalle nyt sattuu joku juro törppö tai kyyläävä idiootti, niin paskat niistä. Nirppanokkia ja mörököllejä mahtuu aina isoihin porukoihin, mutta ainakin itsellä on tätä nykyä vaan positiivisia kokemuksia salihengestä - jossain määrin samoja asioitahan siellä ollaan tavoittelemassa! Ja kyllä aika iso osa siitä kuntosalien asiakaskunnasta taitaa olla meitä ihan tavallisia pulliaisia. Sen sijaan niistä treenatuista supermimmeistä ja pullistelevista karpaaseista voidaan repiä itseemme ihan hitokseen motivaatiota, että tolta mäkin haluan näyttää ja aion tehdä niin perkeleesti duunia sen eteen! Koska sitä samaa duunia ne on tehneet nekin. ;)

Olen myös tehnyt käytännön tasolla tutkimusta pelottavilta näyttävistä salikarpaaseista. Tutkimukseni loppuyhteenveto on se, että räjähtämispisteessä olevien lihasten takaa ja äreästä naamasta huolimatta kuuluu oikeinkin sympaattinen tervehdys, kun kävellessä vastaan käytävällä itse huikkaat iloisesti hymyillen MOI! Joten pelko pois toverit ja sinne vaan muskeleiden sekaan omia lihaksianne etsimään!

Ja hei, se "ei mulla ole aikaa mennä kuntosalille ni en voi treenaa" -kitinä saa kyytiä myöhemmin tällä viikolla toisessa kirjoituksessa. ;)

Koiranruokamerkkiä edustava huppari teksteineen sopinee myös treenaajalle?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti