maanantai 25. toukokuuta 2015

VHH-ruokavalion aloitus ja toteutus

Tästä aiheesta multa toivottiin postausta jo itseasiassa tosi kauan aikaa sitten - lisäinfoa löytyy myös tunnisteella ruokapäiväkirja. Pääasiassahan karsitaan kaikki viljatuotteet (myös pastat ja sen eri olomuodot), joista tärkeimpänä leipä ja lisäksi peruna, riisi, kaikki mihin on lisätty sokeria (kuten makujogurtit), puurot, murot, myslit ja sen semmoiset.

Oman muutokseni alkumetreillä ensinnäkin otettiin kahden kuukauden ihan ehdoton herkuttomuus ja sokerit karsittiin alas - hedelmiä myöten. Marjoja olen käyttänyt alusta asti koko ajan. Myös luopuminen perinteisestä aamupala-ajattelusta on äärimmäisen tärkeätä, koska koin hyväksi Antti Heikkilän kirjoista tutuksi tulleen ateriarytmin, jossa syödään kolme KUNNOLLISTA ateriaa päivässä, ei välipaloja. Ja tyypillinen suomalaisten aamupala sisältää eniten hiilihydraatteja, joten siitä eroon.

Melko nopeasti se alko tuntumaan ihan normaalilta syödä aamupalaksi esimerkiksi salaattia ja uunikalaa tai vaikka kunnon pihvi. Alkuun taisin pehmittää laskua tekemällä smoothien tai syömällä kermarahkan marjoilla. Ne tuntu semmosilta vähemmän kummallisilta vaihtoehdoilta syödä heti aamusta.Jos VHH-ruokavalioon siirtyvä on itseni lailla sokeriongelmainen niin neuvoisin keskittymään enemmän vaikka liiotellusti siihen rasvan määrään, koska silloin nälkä pysyy tehokkaammin loitolla. Kun sokerinhimo helpottaa (yleensä viimeistään kahden viikon päästä) niin rasvan määrää voi lähteä laskemaan realistisesti tarvitsemalleen tasolle, joka nyt jokaisella on yksilöllinen. Ei sen puoleen, itse en laske sen paremmin hiilareita kuin rasvojakaan. Kun tietää mitä saa syödä niin määrät hakeutuivat ainakin itselläni aika luonnostaan kohdalleen.

Karppaus.infon Ateriamatriisi on mun mielestä edelleen ehkä helpoin ja selkein apuväline päästä alkuun! Saman sivuston resepteistä löytyy varmaan tuhansia eri reseptejä, joita toteuttaa tai joista poimia vinkkejä kokkaamiseen. Facebookissa on myös karppaus- ja VHH-ryhmiä, joista löytyy lisää tuhansia vinkkejä ja reseptejä, sekä usein ihan asiallisiakin vinkkejä ja neuvoja.


Etenkin alkuun syö riittävästi ja juo vettä riittävästi. Sokereiden karsiminen voi aiheuttaa päänsärkyä alkuun ja milloin mitäkin ikäviä tuntemuksia, mutta ne menevät ohi. Lupaan ja vannon! Ole kriittinen, ole utelias, ole sitkeä ja avoin tekemään muutoksia totuttuun kaavaan. Et häviä mitään kokeilemalla. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti