sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Vatsa tykkää siemenistä

Pellavansiementähän olen käyttänyt VHH-urani aikojen alusta asti, mutta nyt on otettu mukaan se jälleen nimeä tehnyt chia. Ihan mikään uusin keksintö ei tämä chia ole, mutta mulle käyttöpuolella ihan uusi tuttavuus.

Vähän päivästä riippuen olen joko aamulla tai illalla liottanut yleensä vähintään puolisen tuntia (välillä esim yön yli) sekä chian että pellavansiemeniä. Nämähän molemmat liotettaessa muuttuvat semmoiseksi geeliksi, jota vieläkin paremmin kuvaa mielestäni sammakonkutu. Semmosta vähän epämääräsen näköstä limaa. Se maistuu oikeastaan ei yhtään miltään, mutta jostain syystä tykkään siitä ihan semmosenaankin.

Usein tästä geelistä saa ihan kokonaisen aterian täydentämällä muilla siemenillä, marjoilla ja kermarahkalla. Rahkaan sekotettuna siitä tulee vielä jokseenkin syötävän näköistä, mutta koska kaikki pitää tehdä niin simppelisti ja rumasti kuin vain ikinä mahdollista, niin olen syönyt sammakonkutua nyt ihan vaan lisättyjen siemenien ja marjojen kera ilman rahkaa. Ja se on hyvää!


Kaikkien hyvien ravinteiden "piilovaikutusten" lisäksi yksi ehdottomasti tuntuvin syy suositella tätä ällötystä on vatsan vointi. Olen tässä elämän varrella elänyt jos jonkinmoisten vatsan tuntemusten kanssa ja alan olla jo varsin tietoinen siitä mitä sisälläni tapahtuu. Esimerkiksi eilen söin mummolassa riisitöntä risottoa (mummo ) ja illalla ihmettelin tuttua pistävää tunnetta suolistossa. On jo niin moneen otteeseen ravattu nää ruoka-aineet läpi, että tiesin heti syyllisen: maissi. Se oli ainoa osa, joka ei kuulu normaaliin arkiruokavaliooni, joten kipujen aiheuttaja oli helppoa bongata. Hiilihydraattipitoisuutensa takia en muutenkaan itse käytä maissia ruokiin, mutta näköjään sitä sietää vältellä noin muutenkin.

Fyysisten tuntemusten pilkuntarkka tarkastelu on tehnyt sen, että enää tänä päivänä ei vatsan kanssa tarvitse murehtia noita satunnaisia ohilyöntejä lukuunottamatta tai tahallisen porsastelun takia. En siis varsinaisesti tarvitsemalla tarvitse tämän siemensekoilun vatsantoimintaa tasoittavaa vaikutusta, mutta joku vaikeasti selitettävä parempi tunne vatsassa on ollut nyt kun päivittäin on lusikoitu tota epämääräsen näköistä geeliä kurkusta alas. En osaa sanoa tai selittää mikä se merkittävä ero on, mutta tollanen sammakonkutu tekee vatsalle selkeästi oikein hyvää. Toki sekin on, että mulla toi veden juominen on aika heikolla pohjalla aina välillä ja nämä erittäin paljon vettä tähän limahässäkkään sitovat siemenet auttaa osaltaan siinäkin hommassa. Rasvojen reilulla kädellä lisääminen ruokavalioon on tehnyt merkittävää hyvää vatsalle ja nyt tää siemenhässäkkä parantaa vatsan vointia entisestään. Läskiblogi suosittelee!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti