tiistai 10. toukokuuta 2016

Herkkusuu.fi: "VÄHÄHIILARISUUS SAIRASTUTTAA – 5, SYYTÄ MIKSI HIILAREITA EI TULISI PELÄTÄ"

Katotaas tätä nyt vähän. Päivän huvit tarjoaa herkkusuu.fi!

"Hiilihydraatteja ei tulisi pelätä.

Etenkin aktiivisesti liikkuvan ihmisen keho itseasiassa tarvitsee niitä toimiakseen kunnolla. Tässä viisi syytä miksi sinun ei tulisi jättää hiilareita, vaan syödä niitä niiden parhaimmissa muodoissa."
Totta. Hiilihydraatteja ei tulisi pelätä, niitä tulee vaan välttää merkittävästi enemmän, kuin mitä virallinen ravintosuositus antaa ymmärtää. Ketotreenaajat voivat olla aika eri mieltä siitä tarvitseeko edes aktiivisesti liikkuva ihminen hiilareita yhtään sen enempää, mutta se olkoot sitten kokonaan eri tarina.

"1. Hiilihydraatit tekevät olosi pirteämmäksi

Ne saavat aivosi erittämään hyvänolon hormoni serotoniinia. Ei siis ihme että hiilarit kokonaan jättäneet karppaajat tuntevat olonsa usein hieman alavireiseksi, etenkin karppauksen alkuvaiheessa."
Totta. Paitsi että se pirteämmän olon tekevä vaikutus kestää suunnilleen yhtä kauan kuin mulla kestää polttaa hermoni näin typerien juttujen edessä. Kyllä mä tiedän miltä se sokeripiikki ja hetkellinen energiahysteria hiilareilla aiheutettuna tuntuu, mutta ystävämme ja myrkky nimeltä insuliini rientää hätiin pakkaamalla valtaosan siitä syödystä hiilihydraatista oikein nättiin löllyvään pakettiin pitkin tätä minunkin kehoani. Siellä se söpösti lyllyy perseessä, reisissä ja lanteilla. Se niin kovasti piristävä sokeri. Puhumattakaan siitä sitten iskevästä väsymyksestä ja kohta on jälleen nälkä.
Vieroitusoireet VHH:n tai karppauksen alussa ovat kyllä totta, mutta siitä on tässäkin blogissa kirjotettu moneen otteeseen. On kohtuutonta edes olettaa kehon tosta noin vaan tottuvan polttamaan yhtäkkiä ensisijaisesti rasvaa, kun siihen asti jopa kymmeniä vuosia on keskitytty prosessoimaan sitä sokeria sinne sun tänne.

Kokeile kunnolla rasittavaa liikuntaa - siitä saat vähän osviittaa mikä on todellista energiaa ja hyvänolon hormoneja!

"2. Hiilarit antavat sinulle energiaa – nopeaa sellaista

Sille on syynsä miksi maratonjuoksijat ja muut kovia suorituksia tekevät urheilijat tankkaavat nimenomaan hiilareita ennen kisoja – eivät proteiinia. Tämä johtuu siitä että hiilihydraatit ovat kehon ensisijainen ja nopein energianlähde. Jos maratoonari tankkaisi ennen suoritustaan pelkkää pihviä, suoritus olisi todennäköisesti merkittävästi huonompi kuin pastatankkauksella. Tämä johtuu siitä että proteiini ja rasva muuttuvat energiaksi huomattavasti hitaammin kuin hiilihydraatti."
Ongelma on kuitenkin se, että sokeria pystytään varastoimaan verrattain varsin vähän. Olen itse kokenut, että pitkäkestoisissa suorituksissa (siis yli tunnin vedoissa juoksua, pyöräilyä tai vaikka rappusia) se ensimmäinen kolmannes tai neljännes on kaikista raskain. En tiedä onko sillä enemmän tekemistä "sokeri vs rasva" -polton kanssa vai jonkin hormonaalisen tekijän vai minkä lie, mutta rappusissa ensimmäiset kolme nousua on aivan paskaa, juostessa ensimmäiset 2-4km on aivan paskaa ja fillaroidessa ensimmäinen vartti on aivan paskaa. Sitten lähtee rullaamaan kuin itsestään.
Antti Heikkilä on jakanut aikanaan blogissaan toisen ihan oikeita matkoja juoksevan henkilön tarinan. Ei paljoa kaveri meinaan tankkaa hiilareita. Mutta ehkä hän onkin joku lääke- ja urheilutieteellinen poikkeus.
Ja jos mä tankkaisin pastaa ennen mitä tahansa suoritusta, niin näyttäisin urheilevalta rantapallolta.

"3. Vieroitusoireet ja ahmimiskohtaukset

Vähähiilihydraattinen ruokavalio ei sovi kaikille alkuunkaan. Hiilihydraattien vähentäminen voi johtaa päänsärky- ja ahmimiskohtauksiin. Päivän vähähiilihydraattisten ruokailujen aiheuttama hiilihydraattivaje voi purkautua illalla esimerkiksi karkkipussin ahmimisena. Tällöin päivän energiansaanti voi olla itseasiassa suurempi kuin jos kaikilla aterioilla olisi syönyt hieman hiilihydraatteja hyvässä muodossa (esim. täysjyvätuotteina ja kasviksina)."
Vieroitusoireista oli jo. Kun ruokavalio on hyvin toteutettu, niin vieroitusoireet menevät ohi 1-3 viikossa. Sen jälkeen se on koko ajan vaan helpompaa ja helpompaa etkä voi kuin ihmetellä miksei tätä ole tullut tehtyä aikaisemmin.
Kokemukseni ahmimiskohtauksiin on hyvin erilainen. Ensisijaisesti rasvaa ja proteiinia ja vähiten hiilihydraattia sisältävällä ruokavaliolla melko vaikea-asteiset syömishäiriöt on itselläni pysyneet kurissa. Tasaisempi verensokeri estää älyttömiä nälkäkuolemakohtauksia, jolloin on helpompi maltilla tehdä kunnon ruokaa, vaikka kellon mukaan olisi pitänyt syödä jo aikaa sitten. Syömisenhimo ja kurniva nälkä muuttuvat erilaiseksi "normaaliksi tarpeeksi syödä". Ruoka on edelleen hyvää ja syöminen on ihanaa, mutta se on enemmän maistuvaa polttoainetta kuin koko elämän sisältö.
Yleisin syy lienee nälkä- ja ahmimiskohtauksiin tässä kohti on kaloreiden vähyys. Toteutetaan vähähiilihydraattista vaan jättämällä hiilarit pois lisäämättä rasvoja. Kyllä siinä nyt saatana nälkä tulee, kun kiduttaa kroppaa nääntymisen partaalla. Rasva pitää nälän poissa, antaa energiaa eikä huojuta hormonitasoja.

"4. Hiilarit eivät lihota vaan auttavat laihtumaan – kunhan valitset oikein

Yksinkertaiset hiilihydraatit kuten sokeri ja valkoinen vehnäjauho lihottavat. Sen sijaan rakenteeltaan kompleksiset hiilihydraatit ovat keholle hyväksi. Näitä ovat mm. täysjyväviljojen ja kasvisten hiilihydraatit. Esimerkiksi aamuisen kaurapuuron kuitu auttaa pitämään nälän loitolla pitkälle päivään ja pitää verensokerin tasaisena – tällöin epäterveellisempiin herkkuihin sortumistakin sattuu vähemmän päivän aterioiden välissä. Näin hyvät hiilarit auttavat sinua jopa laihtumaan."
Kasvikset jees, kaikki viljat ei. Mun kookosöljyssä paistettu kerma-kananmuna-meetvursti -hässäkkä hakkaa kaurapuuron mennen tullen. Olen elänyt myös kaurapuuroaamiaisilla monta vuotta, joten tiedän eron erittäin hyvin. Klo 7 aikaan syöty kaurapuuro tekee kiljuvan nälän viimeistään klo 10 mennessä ja klo 11 tekee aivan kuolemaa. Klo 7 syöty mun vakioaamupala potkii tarpeen vaatiessa jopa iltapäivään asti. En siis TODELLAKAAN suosittele niin pitkiä ateriavälejä, mutta varsin hektisessä duunissa se ruokiksen pitäminen on joskus liki mahdotonta ja kun en suostu tinkimään ruokavaliosta ja ottamaan matkalta sitä sämpylää, niin sitten vaan ollaan syömättä. Ei se hyvältä tunnu, mutta kokeile kaurapuurolla sama. NOT.
Ja toisekseen, vaikka kaurapuuro onkin ihan älyttömän hyvää, niin myös sen jäljiltä olisin kuin rantapallo. Ei kiitos. Rasva ja proteiini myös pitävät verensokerin merkittävästi tasaisempana kuin kaurapuuro.

"5. Hiilarit tekevät hyvää sydämellesia

Tutkimusten mukaan kauran ja papujen kaltaisten ruokien sisältämät liukoiset ravintokuidut auttavat ylläpitämään sydänterveyttä. Paljon täysjyvätuotteita syövillä ihmisillä on keskimäärin alhaisempi huonon LDL-kolesterolin taso ja korkeampi hyvän HDL-kolesterolin taso kuin heillä jotka eivät syö täysjyvätuotteita."
En osaa ottaa kantaa, kun en asiasta mitään tiedä. VHH -henkisillä palstoilla ihmiset on jakaneet muuttuneita kolesteroliarvojaan ja siellä niitä puidaan, mutta en itse ymmärrä aiheesta mitään. Sen sijaan sokereiden aiheuttamat tulehdukset ja tulehdusten aiheuttamat vauriot muun muassa verisuonissa tuskin tekevät sydämelle hyvää. Mene ja tiedä.
Näitä samaa soopaa jauhavia artikkeleita tulee jatkuvasti joka tuutista. Oma kokemukseni on yhä edelleen niin positiivisesti hiilihydraatteja vastaan, että ei tätä venettä keikutettu vieläkään. Kasviksille ja marjoille ehdoton kyllä, maltilliselle määrälle tiettyjä hedelmiä maltillinen kyllä. Höpinät viljojen terveellisyydestä ja etenkin niiden välttämättömyydestä voi sen sijaan kipata olan yli.
Enkä mäkään mikään huippu-urheilija ole, mutta tarpeen vaatiessa tälläkin ruholla saa vedettyä ihan hyviä treenejä. Aika sopivassa suhteessa on kestävyyttä ja voimaa ja helatorstaina neljän tunnin heilumisen jälkeen alettiin kyselemään, että eikö musta lopu virta ikinä. Loppuu se joskus, mutta kyllä tässä aika hyvin jaksetaan. Vuoden ekasta juoksulenkistäkin on tulossa juttua, että mitä se VHH-ruokavalio ja viimesen puoli vuotta pelkästään lajia treenaaminen on oikein tehnyt juoksukunnolle. ;)

5 kommenttia:

 1. Hei,
  Tuli tuossa mieleeni tekstiäsi lueskellessani, että käytätkö itse mitään "pääasiallisista" hiilihydraatin lähteistä (riisiä, perunaa tms.), vai koostuuko hiilihydraattien saantisi pelkästään kasviksista, marjoista ja hedelmistä? Jos niin mistä kasviksista (jos nyt ajatellaan pelkästään hiilihydraattien saantia)? Entä miten ruokavaliosi toimii liikunnan kanssa yhteen? Onko vaikutusta?

  Sellaista ihmettelin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! :)
   En käytä riisiä, perunaa, pastaa tai vijloja missään muustakaan muodossa. Nykyään menee pilkottaa puolikas omena joskus siemen-rahka-mössön kanssa kun pakkasesta on marjat loppu. Muita hedelmiä en käytä juuri lainkaan. Marjoista menee mansikkaa ja mustikkaa.

   Millaista vaikutuksista puhut? :) 5-6 päivänä viikossa menee treeniä joista yleensä 5 päivänä lajitreeniä 5-7 treenin verran. 1-2 päivänä viikossa sitten jotain muuta (rappusia, pyöräilyä, juoksua, jne.). Ja käytännössä kaikki treenit vedetään kovaa, että kyllä treenata jaksaa. :)

   Poista
  2. Oookei, aika hurjaa, että saat ittes liikkeelle pelkillä marjojen hiilareilla :D Kun joka puolella toitotetaan, että urheilevan henkilön tulisi käyttää vähintään riisiä tai perunaa hiilihydraatin lähteenä :) Olen toki itsekin huomannut vaikutuksen, että salillakin rauta on vähän kepeämpää mikäli on syönyt esim. riisiä, mutta ilmeisesti ilman sitäkin voi elää. Taidat olla elävä esimerkki siitä :D

   Poista
  3. Esimerkiksi juuri ne riisi ja peruna on niin ravinneköyhiä, etten näe niiden käytössä juuri mitään järkeä, vaikka ne eivät tekisikään mun mahaa niin kipeäksi. :D Enemmän saattaa saada iloa hiilareiden lisäksi irti niistä kasviksista ja marjoista kuin pelkkää tyhjää kaloria riisistä. Suomeksi aiheesta löytyy aika vähän, mutta ulkomailla asiasta uskalletaan höpötellä enemmän ja löytyy maratoonarista kehonrakentajaan likimain nollahiilareilla. Lihaspuolesta esimerkiksi Facebookin Ketogains -ryhmä on ihan jännä porukka tutustua raudan kurittamisen ja matalahiilihydraattisen ruokavalion yhdistämisestä. :)

   Poista
 2. Kiitos vinkeistä, täytyykin jatkaa tutustumista aiheeseen! :)

  VastaaPoista