keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

IS: "7 keinoa voittaa jojoilu"

Iltasanomat tökkäs eilen pihalle jutun, jossa Jutta ja puolen vuoden Superdieetit -laihdutusohjelmassa huikeat 40 kiloa pudottanut Katja onkin lihonut kaiken takaisin. Olisi hienoa voida edes väkisin sanoa olevani yllättynyt. Edes pikkuisen.

Kuinka luuseri pitää olla, että vetää uudelleen läskiksi tollasen pudotusurakan jälkeen? 40 kiloa hikoiltu pois julkisesti telkkarissa ja sitten palataan jokunen vuosi myöhemmin mediaan kaiken takaisin lihonneena. Terkkuja Katjalle, et ole luuseri alkuunkaan, noilla metodeilla pysyvän muutoksen aikaansaaminen on vaan aika heikoilla kantimilla. Mahdollista kyllä, mutta en pystyisi siihen itsekään. Ihan kuten ei ole pystynyt kovin moni muukaan, sen takia niitä jojolaihduttajia on niin paljon. Saat puolellesi ihan kaikki sympatiani, koska osallistumisesi ohjelmaan on ainakin minulle osoitus, että todella haluat päästä ylipainostasi eroon.

Siitä ei sen enempää, Katjalle (ja muille ihmedieettien uhreille) tsempit, esimerkiksi Tomi Kokon LIFW voisi antaa suuntaa sellaseen pysyvämpään muutokseen. Voisin kokeilla samaista valmennusta itsekin. Saisi ainakin ruokavalioon viilausta porukalta, joka todella tuntuu tietävän VHH-tyyppisen ruokavalion ja kovan urheilun yhdistämisestä. Tämä oli ilmainen mainos, Läskiblogi liputtaa Kokkoa!

IS:n artikkelissa suurinta riemua kuitenkin aiheutti lääketieteen tohtori Timo Strandberg. Käydään läpi Strandbergin seitsemän keinoa voittaa painon jojoilu:

"Elämäntaparemontti: Liiku vähintään puoli tuntia päivittäin. Lisää vihannesten, kuitupitoisten ruokien ja hedelmien syömistä. Uuden liikuntalajin opettelu lisää virkeyttä."

Kyllä, elämäntaparemontti on oikea sana. Ei kuuri, vaan pysyvät muutokset. Tästä olemme samaa mieltä. Hedelmien syönnistä olen taasen vahvasti eri mieltä, etenkin muutoksen alkuvaiheessa. Mikäli halutaan eroon hallitsemattomasta syömisestä ja nälästä, niin sokeria ei siihen lystiin tarvita, se vaan pitää sitä karusellia yllä. Jos nyt jotain niin esimerkiksi marjoja. En tiedä mitä tarkoittavat kuitupitoiset ruoat tässä yhteydessä, mutta hyvin usein se tarkoittaa esimerkiksi puuroja ja sitä kuuluisaa täysjyväviljaa. Kasviksista saa riittämiin kuituja, proteiniit yhdessä rasvojen kanssa pitävät nälkää ja jälkimmäinen vielä auttaa vatsaakin toimimaan.

"Noudata pitkäjänteisyyttä: Laihdutuskuuri voi auttaa alkuun, mutta jatka vähentämällä rasvojen osuutta ja suosi vähärasvaisia tuotteita ja kasvisöljyjä. Laihdutuskuurit muuttuvat näin painonhallinnaksi."


Siis..mitä? Vähentämällä rasvojen osuutta mistä? Aloita laihdutuskuurilla ja sitten vähennä rasvojen osuutta..mistä? Siis mitä helvettiä täällä nyt taas tapahtuu. Suosi sen lisäksi vähärasvaisia tuotteita, jotka ovat moneen otteeseen prosessoituja, ravinneköyhiä ja erittäin lisäainerikkaita. Hyvä. Todella hyvä. Kasviöljyt on jees, kunhan puhutaan oliivista tai kookoksesta esimerkiksi. Rapsit, rypsit ja muut hölynpölyt voi unohtaa.

Vähentämällä ravinnosta kaloreita saat aikaan todella tehokkaan jatkuvan näläntunteen ja pahimmillaan näännytät kehostasi ensisijaisesti lihakset. Proteiineihin ja etenkin rasvaan keskittyvä ruokavalio sen sijaan auttaisi tasaamaan hormonitoimintaa, ei vaatisi paikalle varastointihormoniystäväämme insuliinia ihan niin mittavissa määrin eikä tarvitsisi punnita, laskea saati nähdä nälkää.

"Älä yritä painon alentamista liian nopeasti ja rajusti ja keinoilla, joita et pysty jatkamaan: Painon alentamisen kanssa ei tarvitse kiirehtiä. Puolen kilon laihtuminen viikossa riittää, sillä puolessa vuodessa siitäkin kertyy kymmenen kilon hyöty."


Tästä voimme olla aiiiiiiivan ehdottomasti samaa mieltä!

"Tunnista oman ruokavaliosi heikkoudet: Vaikka söisit muuten terveellisesti, jokin heikkous voi löytyä. Usein se on liika, sokeri suola tai alkoholi."


Kyllä, hyvin usein tänä päivänä se on sokeri. Niin siis tunnetaan myös nimellä hiilihydraatti. Jokainen voi ihan kotonaan tutkailla, että millanen prosentuaalinen osuus hiilihydraateilla on niistä puuroista, muroista, jogurteista ja leivistä. Tai perunasta tai pastasta tai riisistä tai hedelmistä.

"Lisää erityisesti arkiliikuntaa: Kävele portaat ja vältä hissiä. Jää pois yhtä pysäkkiä aiemmin ja kävele loppumatka. Mattojen tamppaus on hyvää liikuntaa. Aktiivirannekkeista voi olla hyötyä. Näet miten askelia kertyy."


Liikunta ei yhä edelleenkään ole laihtumisen tai painonhallinnan edellytys. Nykyinen aktiiviliikkuja kyllä sitä suosittelee, mutta oman projektini alussa neljässä kuukaudessa lähti 16kg ottamatta yhen ainutta ylimääräistä askelta. Ja ihan tasan valitsin hissin portaiden sijaan. Etenkin jos keho on kipeä ja muutenkin rasittunut niin sen rasittaminen lisää väkisin on ainoastaan typerää. Kipu tappaa sitä muutenkin vasta alkutekijöissään olevaa motivaatiota entisestään. 

Oman projektini alussa olin niin paskana, ettei liikunta missään määrin käynyt pienessä mielessäkään. Polvet olivat jatkuvasti kipeät, selkä oli kipeä (no se on kyllä edelleenkin, mutta eri syystä.. :D) ja päätä särki liki päivittäin. Puhumattakaan suolistokivuista ja väsymyksestä! Jipii, ei muuta kuin reippailemaan! 

MUTTA!! Kuten sanottua, tätä nykyä suosittelen oman pystymisen mukaan etsimään itselle mieluista liikuntamuotoa. Se tottakai tehostaa painonpudotusta, mutta ehkä tärkeimpänä pidän sen henkisiä vaikutuksia. Voimakkaasti rasittavaa liikuntaa kun on väläytelty jopa masennuksen hoitomuodoksi johtuen sen vaikutuksista hormoneihin. Ilman masennustakin kunnon treenistä saa ihan voittamattoman olotilan ja fiiliksen ja sen voimalla jaksaa pitkälle! Kunhan se tekeminen on jotain mikä itseä kiinnostaa ja motivoi ja mikä tuntuu hyvältä - tai siis, kunnon treenihän tuntuu hyvällä tavalla todella pahalta. ;)

"Etsi tukea ja vertaistukea: Ongelmia ratkoneilta saa usein vinkkejä, miten voi onnistua ja samalla ymmärtää, ettei yksi repsahdus pilaa hyvää kokonaisuutta."


Kyllä, meitä on paljon. Uskalla puhua paino-ongelmistasi avoimesti niin saatat huomata löytäväsi älyttömän hyvin toimivaa (vertais)tukea.

"Hyvin lihavat voivat hyötyä leikkauksista: Laihdutusleikkausta käytetään valikoiduille hyvin ylipainoisille potilaille. Leikkauksessa mahalaukkua muovataan siten, että voidaan syödä vain pieniä suupaloja kerrallaan hitaasti. Leikkauksen jälkeen laihdutaan siksi, että energian saanti ruoasta vähenee."


On merkittävästi halvempiakin keinoja olemassa.

*

Itse lisäisin tähän listaan hyvän ystäväni henkisen hyvinvoinnin. Onko lihomiselle ja epänormaalille syömiselle joku psyykkinen tekijä taustalla, jota voitaisiin siinä kaiken ohella myös purkaa samalla kun laitetaan läskiä palamaan? Koska siihen voi hyvinkin löytyä joku todella syvälle haudattu syy, jonka vuoksi henkilö lähtee kohtelemaan itseään kaltoin ja mahdollisesti siinä matkalla hukkaa oman arvonsa.

Voitaisiinko joskus näihin juttuihin haastatella asiantuntijaa, joka osaisi nähdä ihmiset ja tarpeet yksilöllisellä tasolla. Tiettyyn rajaan asti voidaan vetää yleispäteviä linjauksia, mutta ei ihmiset ole mitään saatanan koneita, jotka kaikki siirtävät dataa täsmälleen samasta USB-piuhasta. Tarvitaan vaihtoehtoja ja liikkumavaraa.

Loppuun vastapainoksi Tomi Kokon vanha blogiteksti otsikolla Mikä virallisissa ravintosuosituksissa mättää?

"Valtion virallisissa ravintosuosituksissa on paljon haasteita, enkä koe, että ne lisäävät ihmisten terveyttä vaan vievät sitä jopa väärään suuntaan. Samaan hengenvetoon, on virallisissa ravintosuosituksissa toki myös paljon positiivisia puolia. On esimerkiksi mahtavaa, että suosituksissa kehotetaan syömään runsaasti kasviksia. Puoli kiloa juureksia, hedelmiä, marjoja ja sieniä on hyvä merkkipaalu! Liputan ehdottomasti itsekin sen puolesta. Toinen iso positiivinen asia ravintosuosituksissa on, että jos tämän hetkinen ruokavalio on aivan retuperällä, saa suositusten mukaan syömällä aivan varmasti positiivisia muutoksia aikaiseksi. Siitä on hyvä lähteä rakentamaan."

Pidän ajatusmaailmasta, joka hyväksyy muidenkin mahdollisuuksien olemassaolon, vaikka eivät siitä itse niin perustaisikaan.


1 kommentti:

  1. Katjalla oli blogikin jossa kertoi avoimesti henkisen puolen ongelmistaan. Ihan kaikkea ei voi siis pistää dieetin syyksi ;) Kertoi myös miten kuvausten loputtua tarjoiltiin montaa (!)eri sorttia kakkua yms. Siis ensin vedetään nälkäkuuria puoli vuotta, punnitaan kaikki, ollaan ihan helkkarin tarkkoja aamuaerobisten yms.kanssa ja loppupartyissä heitetään kakkubuffetti. I just don't get it.

    VastaaPoista