perjantai 23. joulukuuta 2016

♥ Jo toinen raitis joulu - Henkilökohtainen joulurauhanjulistus ♥

Vuosi sitten olen blogissa julistanut henkilökohtaisen joulurauhan ja nyt teen sen taas. Tosin, ei mulla ole oikeastaan mitään lisättävää, sanoma on täsmälleen sama kuin edeltävinäkin vuosina, joten tyydyn lainaamaan itseäni:

"Minulle joulu on iloa, valoa, juhlaa. Siihen kuuluu kynttilöitä, ystäviä, perhettä, yhdessäoloa. Pöydät notkuvat ihania jouluruokia, suolaisia ja makeita syötäviä aina täysin ylimitoitetuin määrin. Kaikessa mauttomuudessaan ihanan yliampuvasti koristeltu kuusi. Joulusauna aattoaamuna. Lapsena tottakai se suurin kohokohta oli vihdoin päästä käsiksi joulukuusen alta pursuaviin lahjapaketteihin. Nyt jo monta vuotta olen saanut enemmän riemua seuratessani lasten lahjapakettirallia. Olen nähnyt Joulupukin ja toiminut itsekin sellaisena - äijä ei itse ehtinyt paikalle, niin piti vähän tuurata.
Olen saanut kaiken tämän. Täydellisiä jouluja vuosi toisensa jälkeen. Mutta ei yhtään niin täydellistä, että sen jalkoihin olisi kompuroineet ne muistot alkoholista. Kuinka pienestä pitäen sitä oppii pitämään lukua ruoan kanssa juoduista oluttölkeistä, laskemaan miten monta mukillista terästettyä glögiä on jo kumottu ja miten vauhkona on seurannut humalatilan kohoamista. Ja miten monta kertaan on surullisena, vihaisena ja pettyneenä joutunut jo alkuillasta toteamaan, että tästäkään ei tullut selvää joulua. Kuinka se aina päättyi siihen viinanhuuruiseen örvellykseen.
Pyydän, antakaa lapsille ja lastenlapsille selvä joulu ja hyvä esimerkki alkoholin oikeasta käyttötavasta. Että se voi todella olla vain sosiaalinen juhlajuoma, se voi olla vain ruokajuoma ja niiden pullojen ja tölkkien avaaminen ei kerta toisensa jälkeen johda kännäämiseen.
Koska niin täydellistä joulua ei olekaan, etteikö sitä viinalla saisi pilattua. 
Rauhallisinta, kauneinta ja parasta mahdollista Joulua kaikille. ♥"

Sain vuosi sitten viettää koko elämäni ensimmäisen raittiin joulun, kun ei ollut ketään juomassa koko porukan fiilistä pöydän alle. Ikävöin isääni ihan mielettömästi, mutta kaksikymmentäkolme joulua toivoin ja rukoilin mielessäni, että tällä kertaa se ei lipsuisi kännin puolelle. Että juuri tänä jouluna kaljaa otettaisiin vain ruoan kyytipojaksi ja terästettyä glögiä lämmikkeeksi. Valitettavasti sain ensimmäisen raittiin joulun vasta, kun vietin sen ilman isääni.

Olen liian monta kertaa paininut itseni kanssa siinä tunteessa, että olen aivan naurettavan yliherkkis, kusipäinen ja kiittämätön kakara, kun olen jaksanut pahoittaa mieleni kännäämisestä. Prosentuaalisesti kaikki on kuitenkin muuten ollut aina niin hyvin! Pöydät notkuen ruokaa, kuusen alla lahjoja ylitsevuotavasti ja lämmin tunnelma. Mitä pikku jurri siinä ohessa paina? Niin miljoonat kerrat olen ajatellut vian olevan minussa itsessäni, kun se kaikki juhlallisuus ei ole riittänyt, vaan naama on kerta toisensa jälkeen mennyt nurinpäin herra Alkoholin kietaistessa niskalenkin isästäni.

Näin jälkikäteen ajateltuna katsoisin, että mulla on ollut ihan täysi oikeus pahoittaa mieleni siitä, että pullonhenki on kesken parhaan joulunvieton vienyt isäni ja tuonut tilalle sen epävakaan örveltäjän. Ei niin saisi tehdä. Ja siitä saa tulla paha mieli. Myös niin sanotusti aikuisena.


Anna läheisillesi raitis joulu.
Ja jos sen toteuttaminen on hankalaa, mietiskele loppuvuosi omaa suhdettasi alkoholiiin sekä sen vaikutuksia itseesi.

Koska niin täydellistä joulua ei olekaan, etteikö sitä viinalla saisi pilattua.

Joululahjaksi itselleni vaihdoin työpaikkaa, jonka myötä läpi joulun kestävä päivystys vaihtui neljän päivän jouluvapaiksi. Koti on siivottu, jouluvalot ja kynttilät viritetty, radiosta joulumusiikkia, joulupäivälle varattu saunavuoro ja aatto vietetään mummolassa, ihan kuten vuosi sitten. Koko syksyn hermoja todella raastavasti porannut stressi on poissa. Mieli ei ole ollut näin tyyni ja kevyt kuukausiin ja vuorotellen oikeastaan niin naurattaa kuin pikkasen itkettääkin, ihan vaan silkasta onnesta ja helpotuksesta.

Selvisin vaikeasta ajanjaksosta ja nyt tämä on virallisesti minun henkilökohtainen joulurauhanjulistukseni. ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti