sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Koska miksi tehdä ruokavaliosta helppoa ja mukavaa

Kaukana on ne ajat, kun jaksoin vaahdota ja vängätä ravintoon liittyvistä asioista. Jos joku todella haluaa keskustella, tietää ja on kiinnostunut aiheesta muutenkin kuin "koska näin on sanottu" -tasolla, niin olen aina innokas vääntämään ja oppimaan itsekin uutta.

Siitä johtuen en myöskään jaksa seurata keskusteluja palstoilla. Monissa VHH- ja karppausryhmissä se jutun taso on lähteny aivan räpylästä ja välillä tuijotan niitä suu auki ja tietyllä tavalla jopa ihailen sitä hysteriaa. En yhtään ihmettele, että uudet tulokkaat saavat halvauksen heti kättelyssä kysellessään neuvoja hiilihydraattitietoisen ruokavalion toteuttamiseen. Se neuvonnan määrä ja taso on jotain ihan tolkutonta.

Eniten surettaa ne ihmisparat, jotka rohkeina laittavat tietoja päivän syömisistään. Lynkkaus on aivan taattu. Voin ottaa nyt kohteeksi oman lautaseni ja käydä mielikuvitusleikin, että miltä se ryhmäläisten analyysi siitä olisi:


-Liikaa punaisia kasviksia -> Liikaa hiilareita
-Liikaa cashewpähkinöitä -> Liikaa hiilareita
-Liikaa porkkanaa -> Liikaa hiilareita
-Liian vähän hiilareita.
-Onhan riittävästi kermaa? Että on riittävästi rasvaa?
-Liikaa rasvaa.
-Onhan kerma karrageenitonta?
-Ei pitäis käyttää maitotuotteita.
-Liian pieni annoskoko.
-Liian suuri annoskoko.
-Liikaa kalaa.
-Liian vähän kalaa.
-Makrot?
-Onhan punnittu?
-Eihän ole punnittu?
-Söitkö riittävästi?
-Söitkö liikaa?
-Ei jaksa urheilla ilman riisiä
-Ei jaksa urheilla ilman leipää
-Liikaa kaikkea
-Liian vähän kaikkea

Ja sen semmoista. Tollasta se on, kun tuhansien ihmisten tietäjien ja mukatietäjien sekä tavan vuoksi pätevien viisaat päät lyödään yhteen. Itsehän otin VHH-oppini Antti Heikkilän kirjasta, äitiltä ja opettelin sekä kokeilin itse kehon reaktioita kuunnellen. En koskaan ajautunut sosiaalisen median ryhmien neuvonnan kohteeksi, joten toi sekoilu ei liikuta itseäni suuntaan taikka toiseen. Pidän edelleen sen verran vakaasti kiinni siitä, että jos Tapa1 toimii paremmin ja tuo paremman olon kuin Tapa2, niin jälkimmäiseen siirtyminen vaatii vähän enemmän kuin perustelun "koska virallinen suositus".

Tietyistä raameista pidän silti itsekin kiinni. Omia VHH-ehdottomuuksia on mm:

♥ Viljattomuus. Aina. Täysin. Poislukien itsetuhoiset karkkipäivät.
♥ Rasvojen laatu -> Ei prosessoituja kasvirasvoja.
♥ Ei myöskään vähärasvaisia tuotteita, ne on aina käsiteltyjä. Esim. vähärasvaisissa ruokakermoissa tilalla on mm. tärkkelystä.
♥ Rasvojen riittävä määrä. Kun hiilihydraateista karsitaan niin rasvoja on lisättävä tilalle.
♥ Maito ei ole ruoka- tai mikään muukaan juoma.

Lievempiä ehdottomuuksia:

♥ Mahdollisuuksien mukaan niin tuoretta ja prosessoimatonta, kuin helposti toteuttaen on mahdollista.
♥ Maituotuotteita maltillisesti ja nekin täysirasvaisina ja mahdollisimman vähän käsiteltynä.

Yleisiä:

♥ Riisi, peruna, pasta ja muut täyteaineet korvataan kasviksilla. Mieluiten tuoreilla ja mahdollisimman monipuolisesti.
♥ Tilanteesta ja tavoitteesta riippuen hedelmiä maltillisesti. Tähän vaikuttaa mm. liikunnallisuus ja onko tarkoitus ylläpitää vai pudottaa painoa.
♥ Marjoja, etenkin kotimaisia, sopii käyttää reilusti

Ei punnita, ei lasketa. Opetellaan hallitsemaan ja erityisesti poistamaan stressiä. Opetellaan nukkumaan paremmin. Mahdollisuuksien mukaan liikutaan, ihanteellisinta olisi löytää joku itselle oikeasti mieluinen liikkumismuoto, se kun on terapiaa sekä keholle että mielelle. Oikein hyvä olisi opetella myös kuuntelemaan niitä kehon viestejä.

Ruokavalio voi rajottaa ihan päättömästi mitä tahansa ja miten radikaalisti tahansa, mutta ihminen on kokonaisuus. Pelkkä kaloreiden tai hiilareiden laskeminen yksinään voi tuottaa joo tulosta, mutta kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin metsästyksessä tarvitaan avointa mielenkiintoa oman itsensä tutkailuun monelta kantilta.

♥ Ja semmonen vielä, että jos viikossa ei ole lähtenyt kymmentä kiloa tai paino välillä junnaa, niin vedä henkeä ja keskity olennaiseen. Onko hyvä olo? Hyvä vireystila? Tuntuuko hyvältä? Anna itsellesi aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti