sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Kovat nyrkit tarvitsevat kaverikseen nöyrää kunnioitusta

Potkunyrkkeily on ihan julmetun monipuolista, tehokasta ja oikeassa porukassa myös äärimmäisen hauskaa. On tärkeää saada treenata omien tavoitteidensa valossa riittävän laadukkaasti ja itseni tapauksessa siinä pitää olla riittävästi myös tekemisen iloa ja etenkin naurua.

Olen aina saanut salilla jostain syystä kuittia joskus hyvin todella harvoin treenien aikaan lipsahtavasta hennosta hihityksestäni ja fiilis voi toisinaan olla varsinkin räiskyvä. Mutta vaikka en olekaan aina kiskomassa turpakiinni kättä lippaan selkä oikosenaan, niin sekä itse ohjaajana että treenaajana koen äärimmäisen olennaisena osana lajia myös nöyrän kunnioituksen. Kaikkia tahoja ja tekijöitä kohtaan.

Puhutaan kuitenkin lajista, jossa sekä lyödään että potkitaan toista ihmistä, jota pyritään tilanteesta riippuen enemmän tai vähemmän satuttamaan. Peruskurssin aikaan voi tuntua turhauttavalta kerrata samoja asioita moneen kertaan tai voidaan ihmetellä miksi siitä suojauksesta paasataan suu vaahdossa. Useimmat kertovat ensimmäisen sparrinsa jälkeen ymmärtäneensä miksi.

Vaikka tavallisissa harjoituksissa tai yleensä sparreissakaan ei ole tarkoitus merkittävästi satuttaa kaveria, niitä vahinkoja voi sattua. Se on kontaktilajeissa lähes väistämätöntä. Siihen, miten paljon sattuu, voidaan vaikuttaa ottamalla laji vakavasti. On eri asia ottaa pään korkeuteen tuleva potku suojaavaan hanskaan kuin ohimoon. Kokemus puhuu.

Kunnioittamalla lajia.
Kunnioittamalla niitä, jotka meille turvallista ja tehokasta kamppailua opettavat.
Kunnioittamalla treenikavereita ja vastustajia.

Mutta!
Se, että otetaan laji vakavasti, ei onneksi tarkoita kuitenkaan haudanvakavaa treenaamista. Minimoidaan riskit muistamalla realiteetit, jotta voidaan harjoitella mahdollisimman laadukkaasti ja täysillä. Holtittomalla räiskimisellä ja ylimielisen välinpitämättömällä suhtautumisella voi saada paljon murheita aikaan niin itselleen kuin muillekin. Muistetaan sopivassa suhteessa iloita ja pitää nöyrästi leukaa rinnassa. ♥Ei kommentteja:

Lähetä kommentti