10 vinkkiä tehokkaaseen uupumiseen!

Julkaistu ensimmäisen kerran blogissani 12.6.2018. Uskoisin ohjeiden olevan edelleen pätevät.

Internetin myötä saatavillamme on rajaton määrä erilaisia kirjoituksia, artikkeleita, oppaita ja opuksia paremman elämän tavoitteluun. Oikeilla hakusanoilla löydät takuuvarmat ohjeet terveelliseen ruokavalioon, kolmesataatuhattakahdeksansataaseitsemänkymmentäkaksi kuntosaliohjelmaa vähintään kymmenellä eri kielellä, video-ohjattua meditointia, joogaa sekä venyttelyä, livenä psykoterapiaa suoraan kotikoneen ääreen, noin miljoona ”Kymmenen ohjetta parempaan siihen ja tähän” -listaa ja totta kai kolmesti päivässä muuttuvat keltaisen lehdistön artikkelit siitä, onko karppaus vaarallista vai ei.

Koen vahvasti, että missään ei ohjeisteta riittävän selkeästi, miten voidaan uuvuttaa itsensä riittävän tehokkaasti. Hyvää mieltä, parempaa oloa ja mielenrauhaa tungetaan joka helvetin somekanavasta suut ja silmät täyteen, mutta entäpä ahdistuminen? Unettomat yöt? Uupumus? Ylirasitustila? Ruokahaluttomuus? Ylensyöminen? Itkuherkkyys? Eipä tungeta joka tuutista oppaita näihin, ehei!
Nyt ahkeralla kymmenen kuukauden kokemuksellani aion jakaa kaikelle kansalle muutaman takuuvarman keinon. Nämä on kaikki kokeiltu ihan käytännössä, joten jos toimi minulle, toimii aivan varmasti myös sinulle. Ja jos ei toimi, yritä kovemmin.

1. Koulu

Hae opiskelemaan. Opiskelu itsessään ei vielä riitä alkuunkaan, vaan täytyy osata olla riittävän epäjärjestelmällinen ja aikaansaamaton. Koulu tarjoaa siihen onneksi loistavat puitteet! Aikuisopiskelijana saat takuuvarmasti niin paljon etätehtäviä, että saat niistä oikein tuntuvan alun uupumiselle, kun jätät ne kaikki tekemättä. Siis ainakin deadlinea edeltävään iltaan asti. Osa kannattaa tehdä vasta muutama päivä deadlinen jälkeen, jotta joudut myös ottamaan opettajaan yhteyttä saadaksesi luvan palauttaa myöhässä.

Keväällä kannattaa tehtävät jättää niin monta viikkoa myöhään, että meinaat joutua siirtämään työharjoittelusi näyttöviikkoa. Sillä saa mukavasti jo ainakin kolmen yön unet hukattua olemattomiin sitä murehtiessasi. Muista siis tehdä kaikki tehtävät vasta aivan viimeisellä mahdollisella hetkellä, kauheassa kiireessä ja sen takia alisuoriutuen. Aivan takuuvarmasti alkaa vituttamaan entistä enemmän, kun saatkin vasemmalla kädellä paniikissa vähän sinne päin huidotuista tekeleistä kiitettävää palautetta ja kehuja. Koska onneksi venytit tätä kaikkea kahdella kuukaudella stressaten niiden takia päivästä toiseen. Ja parissa tunnissa se kaikki on hoidettu. Kiitettävä, K3!


2. Työ

Toteuta kohta 1. ja tee koulun ohella töitä. Tämä on valitettavasti useimmille välttämätöntä, eikä siinä mitään. Itse olen kokenut Kelalta saavani ihan riittävästi tukea ja pari vuoroa viikossa töitä jaksaa kyllä tehdä. Työtä voi sen sijaan käyttää apuna ensimmäisen kohdan tehokkaassa toteuttamisessa. Vetoa aina työpäivään, työkiireisiin ja työväsymykseen, jotta et varmasti tule tehneeksi koulutehtäviä liian ajoissa.

3. Treenien ohjaaminen

Ohjaa koulun ja töiden ohella harrasteseurassasi vähintään yhtä ryhmää. Itse otin potkunyrkkeilyn peruskurssin ja kuntonyrkkeilyn. Piti ottaa varmuuden vuoksi kaksi ryhmää, ettei pääse lupaavasti alkanut koulutehtävien välttely lopahtamaan. Vietä siis parhaimmillaan kolme iltaa viikosta ohjaten muiden harjoittelua. Siirry kohtaan 4.

4. Liikunta

Treenaa liikaa. Mieluiten neljästä kuuteen päivää viikossa. Treenaa myös silloin, kun väsyttää ja sattuu kaikkialle aivan helvetisti. Ja erityisesti silloin, kun lihakset eivät ole palautuneet edellisistä treeneistä ja vanhat vammat vihoittelevat yötä päivää tauotta. Sekä silloin, kun et todellakaan edes haluaisi treenata. Silloin kuuluu treenata aivan erityisen lujaa. Treenaa niin kauan täysillä, kunnes noin yhdeksän kuukauden jälkeen alkaa yhdestä treenistä palautuminen kestää vähintään noin viikon.

Uhoa pääseväsi kisakuntoon ja treenaa vähän kovempaa. Kuormita itsesi sairaaksi pari päivää ennen kisoja, niin saat mielialan taivaisiin. Onneksi tuli rehkittyä! Pidä kolmen viikon karkkipäivä. Oikein tarmokkaasti tätä toteuttamalla pääset pisteeseen, jolloin elämäsi suurin ilo, eli treenaaminen, otetaan sinulta pois, koska keho ei enää kestä. JEAH!

5. Ruokailu ja paino

Syö ensimmäinen puoli vuotta terveellisesti ja pakene henkistä romahtamispistettä kolmen viikon Thaimaan retkelle. Iloitse siellä pudonneesta muutamasta kilosta ja täyteen ladatuista henkisistä akuista. Palaa Suomeen ja ota menetetyt kilot pikavauhdilla takaisin. ”Oli pudotettavana kuusi kiloa kisapainoon, enää yhdeksän jäljellä.” Sinnittele itsesi vaa’an mukaan kisakelpoiseksi ja noudata kohdan 4. ohjetta sairastua juuri ennen kisoja ja pidä sitten kolmen viikon karkkipäivä. Jos venyy neljään viikkoon, niin aina parempi.

Liho puolessatoista kuukaudessa ainakin kuusi kiloa ja itkuraivoa peilikuvallesi. Ja trikoille, jotka eivät enää mahdu jalkaan. Syö lisää karkkia.


6. Jooga ja meditaatio

Tämä toimii erityisesti, jos olet joskus henkilökohtaisesti todennut joogan ja meditoinnin käsittämättömän upeat hyödyt: Älä joogaa. Äläkä varsinkaan meditoi. Ahdistus ja kireät hermot sekä kroppa on aivan taattu. Vituttaa takuuvarmasti.

7. Sosiaaliset suhteet

Eristäydy kaikesta ja kaikista. Ole aivan saatanallinen ankeuttaja niille muutamalle harvalle ihmiselle, jotka vielä jaksavat katsella norsunvitulle vääntynyttä naamaasi. Löydä itsestäsi kuitenkin sen verran sydäntä, että tajuat potea pahaa mieltä muille aiheuttamastasi pahasta mielestä, niin ahdistaa aivan varmasti vielä pikkuisen lisää.

On hyvin tärkeää, että ei ainakaan sano kenellekään olevansa väsynyt, uupunut, ahdistunut ja äärimmäisen yksinäinen. On vaan kunnon vittupää ja antaa kaikkien kärsiä nahoissaan siitä, että eivät osaa lukea ajatuksia. Jos itkettää, tee se kotona piilossa muilta. Tosin riittävän uupuneena ei enää edes itketä, silloin tietää projektin sujuvan erinomaisesti, onnea!


8. Raha

Stressaa rahasta. Mahdollisimman paljon ja ihan erityisesti silloin, kun et asialle mitään voi. Keväällä kannattaa murehtia kesätöiden takia hyvissä ajoin, jotta saa tehokkaimman mahdollisen ahdistuksen aikaiseksi. Ole varma, että et saa töitä ja kuolet nälkään. Älä anna sen häiritä, että olet pärjännyt aina tähänkin asti tai sen, että joku on ennenkin auttanut taloudellisessa ahdingossa tarvittaessa. Äläkä varsinkaan ihan täysin helpotu vielä siinäkään kohti, kun käy ilmi, että töitä on tarjolla enemmän kuin ehdit tehdä.

Ahdistus ja uupumus on tässä kohti jo niin hyvällä mallilla, että vielä ei kannata luovuttaa!


9. Sano aina ”Kyllä!”

Älä kieltäydy mistään. Kuvittele olevasi korvaamaton ja ota hoitaaksesi kaikki asiat ja tehtävät, joita sinulta pyydetään. Oikein hyvä itsensä uuvuttaja saa kyllä haalittua tehtävälistan jatkoksi asioita muiden pyytämättäkin. Tarjoudut vaan reippaasti aivan joka helvetin ikiseen projektiin ja hommaan, mistä ikinä vain kuulet puhuttavan.

10. Unohda tyyneysrukous

"Suo minulle tyyneyttä hyväksyä ne asiat,
joita en voi muuttaa,
rohkeutta muuttaa niitä asioita,
joita voin,
ja viisautta erottaa nämä toisistaan."

Pidettyäsi tätä mantraa elämäsi ohjenuorana monta vuotta, unohda joka ikinen siihen liittyvä sana ja merkitys. Murehdi mahdollisimman paljon kaikkea mennyttä ja tulevaa, ihan erityisesti kaikkea, mihin et ole voinut etkä ikimaailmassa tule voimaankaan vaikuttaa. Pyörittele mahdottomuuksia päässäsi yön pimeinä tunteina valvoessasi. Tiedät sen sujuvan hyvin, kun koet fyysistä tukehtumisen tunnetta ja kipua päästä varpaisiin. Silloin sujuu hyvin!

Yleisesti sanoisin, että elämä itsessään tarjoilee paljon mahdollisuuksia uuvuttaa itsensä, mutta onneksi siitä pääosin on ihan itse vastuussa. Tärkeää on, että ei aseta omalle jaksamiselleen rajoja, vaan kuvittelee olevansa yliluonnollisen pystyvä. On myös ehdottoman arvokasta, että lakkaa kuuntelemasta kaikkia kehonsa viestejä, koska ne saattavat vihjata hyvinkin vahvasti levon tarpeesta, ja sellainen taas häiritsee hyvin alkanutta uupumista todella vahvasti. Tiukasti vaan siis katse horisonttiin ja pois nykyhetkestä, koska tulevaisuudessa on paljon murehdittavaa ja stressattavaa!


Tiedät sujuvan hyvin, kun esimerkiksi et saa öisin nukuttua ja ne vähätkin unet täyttyvät painajaisista, vihaat omaa peilikuvaasi, et voi sietää nykyistä ankeuttajamaista olemustasi, et jaksa siivota, et halua olla tekemisissä ihmisten kanssa, et pysty keskittymään, et kykene rentoutumaan, kärsit vuoroin ruokahaluttomuudesta ja ylensyönnistä, et pysty kuristavasta tunteesta huolimatta itkemään ja olet ulkoistanut onnellisuuden tunteen täysin. Parhaat hetkesi ovat esimerkiksi treenejä ohjatessa tai juhlissa, jolloin voit asettua johonkin muuhun rooliin ja unohtaa oman itsesti.

Hyvin menee, jatka samaan malliin vaan! Ja mikä tähän kaikkeen on sitten vastalääke? En minä vaan tiedä. Kato sieltä saatanan Googlesta. Itse otan kahdenkymmenenyhdeksän päivän päästä hatkat takaisin Thaimaahan kuukaudeksi, josta noin viikon käytän joogaan ja meditointiin. Katotaan sitten, jos olis vaikka jotain hyvää sanottavaa.

Ainiin, ja muista syyttää kaikkea ja kaikkia muita omasta pahasta olostasi!

P.S. Nyt sitten jos joku huumorintajuton ja sarkasmikyvytön ihmisriepu tulee tästä tekstistä marisemaan, niin aivan takuuvarmasti kuristan jonkun. En vielä tiedä kenet, mutta jonkun.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Koiran lopettaminen - Mitä ja miten?

R-sanat

Pahimmassa tapauksessa kaikki meneekin ihan hyvin